Video

Avans-studenten nemen senioren op sleeptouw tijdens Nationale Ouderendag

7 oktober 2016 om 19:54 • Aangepast 21 november 2020 om 07:06
nl
Ouderen zijn vaak eenzaam. Maar niet vandaag, als het aan de studenten van Avans ligt. Ze namen vrijdagmiddag tijdens de Nationale Ouderendag een veertigtal senioren op sleeptouw, in een boot door de Biesbosch.
Profielfoto van Verhoeven Birgit
Geschreven door
Verhoeven Birgit

De rollators staan ordelijk geparkeerd voorop het schip. Binnen is de sfeer opperbest. De boot de Zilvermeeuw 2 is vertrokken uit de haven van Drimmelen en vaart het natuurgebied in.
Het tochtje door de Biesbosch is een van de vele wensen van ouderen die in vervulling gaan. In totaal vervullen de Avans studenten zo'n 325 wensen.

Wachten op privacy instellingen...

'We zijn een setje'Tijdens de soms zonnige, soms bewolkte vrijdagmiddag op het water zijn er zo'n veertig ouderen aanwezig op de boot. Er zijn evenzoveel studenten. Er zijn duo's gemaakt van een student en een oudere.
Terwijl de tweetallen koffie drinken en een tompoes naar binnen werken, keuvelen en lachen ze. "Wij zijn een setje" lacht student Kiki. Ze slaat een arm om haar Hyacintha heen.

Wachten op privacy instellingen...

De ouderen vermaken zich kostelijk. "Ik vind het geweldig. Het is gezellig met de dames, we zijn er lekker uit en de zon begint nog te schijnen ook. Wat wil je nog meer", zegt een oudere dame.
Buiten staat Kitty van het uitzicht te genieten. Haar grijswitte haren wapperen in de wind. "Ik heb hier vroeger veel gevaren dus het is heel leuk om hier nu weer te zijn. Het is geweldig, helemaal af zo."
Ook de studenten hebben het ontzettend naar hun zin. "We zitten lekker te lachen en te kletsen. Het is gewoon een hele leuke dag."
Eenzame ouderenMet al die gezelligheid zou je bijna vergeten dat zo'n Nationale Ouderendag ook gewoon broodnodig is. "Jazeker, want heel veel mensen krijgen niet zo veel bezoek meer en zijn vaak heel erg eenzaam", zegt Corry. "Een andere dame vertelt: "Mijn man zit op een afdeling voor dementerenden, dus die komt nooit meer ergens. En ik ook niet. Dit is dus heel erg nodig."
Aan het eind van de tocht heeft iedereen een prachtige middag gehad en zijn er nieuwe vriendschappen gesloten. "Dit was mijn wens. Het is een prachtige dag. Goed verzorgd, leuke begeleiders. Het is echt helemaal af."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.