Europa heeft geen bezwaar tegen overheidssteun voor bedrijven in nood door hagelstorm

7 oktober 2016 om 22:25
Kassen hebben veel schade. (foto: ANP)
Kassen hebben veel schade. (foto: ANP)
'Niets staat financiële overheidshulp aan boerenbedrijven in de weg. Alleen de bereidheid van het Nederlandse kabinet staat de hulp in de weg.' Die boodschap had de Europese commissaris van Landbouw vrijdag voor de bedrijven die in juni zwaar getroffen zijn door hagel en regen. Eerder zei staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam nog dat financiële hulp uitgesloten was omdat dat volgens hem in strijd was met Europese regelgeving over staatshulp.
Profielfoto van de Jong Femke
Geschreven door
de Jong Femke

[tweet:https://twitter.com/i/web/status/784332918302711808] Een ramp, zo ervaren de getroffen tuinders en boeren de gevolgen van het noodweer. Hagelstenen als tennisballen sloegen in als bommen in de kassen. Met name Zuidoost-Brabant werd letterlijk en figuurlijk hard geraakt. Maanden later worden er nog steeds scherven geruimd tussen de dode planten.
SluipmoordenaarOp de Brabantse en Limburgse akkers is het al niet veel beter. Door de hevige regenval stonden akkers onder water. "Water is een sluipmoordenaar. Eerst zie je niks en dan komen de bruine bladeren en zet de verdorring in. De wortels zijn verdronken. Weg oogst." Maarten Leseman van ZLTO ziet het voor zijn ogen opnieuw gebeuren.[tweet:https://twitter.com/mleseman/status/784359907113959424]Waar staatsecretaris Van Dam eerder zei dat geen enkel bedrijf in geldproblemen was geraakt, luidde Tweede Kamerlid Henk Van Gerven van de SP donderdag in Den Haag weer de noodklok. Deze keer werd zijn noodkreet onderschreven door cijfers van de grote Nederlandse banken.
Banken bevestigen nood ING, de Rabobank en ABN/AMRO laten weten dat 140 bedrijven uitstel van aflossing gevraagd en zes bedrijven overwegen zelfs te stoppen. Allemaal naar aanleiding van hagel- en waterschade afgelopen juni.[tweet:https://twitter.com/helmond_nieuws/status/784355637337522176]De Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) zegt dat de cijfers van de banken overeenkomen met hun eigen bevindingen. "Sterker nog", gaat woordvoerder Leseman verder, "de uiteindelijke schade kan pas in het voorjaar of zomer van 2017 vastgesteld worden".
OnzichtbaarVeel schade is nog niet in kaart gebracht. "Familie die geld heeft geleend om te helpen. Akkers die extra investering nodig hebben, verzekeringen die toch niet uitkeren, extra kosten door inkoop van voer door een mislukte oogst. Het zijn allemaal zaken die pas over maanden zichtbaar en voelbaar zijn."[tweet:https://twitter.com/wimesselink/status/784056430802468864]Deze week slijpt de ZLTO de messen. "Binnenkort zullen we de staatssecretaris aanspreken op zijn uitlatingen over Europese regels en geldproblemen door het noodweer. Meer wil Leseman nog niet kwijt. "Vraag aan Van Dam maar eens of bedrijven mogen omvallen door waterschade", geeft hij als hint mee.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...