Forse schade aan huizen en auto’s door zwaar vuurwerk, EOD doet onderzoek [VIDEO]

ETTEN-LEUR - Aan de Vinkenbroek in Etten-Leur zijn zondagnacht rond één uur meerdere auto’s en vijf huizen fors beschadigd door zwaar vuurwerk. Drie huizen liepen minder averij op.

Hoe de ontploffing is ontstaan, is nog niet duidelijk. Vermoedelijk is het vuurwerk in een brandende ton gegooid of is er een vonk op het vuurwerk terecht is gekomen. Het vuurwerk lag in een kruiwagen. "Het zou kunnen gaan om zulk zwaar vuurwerk dat je eerder moet spreken van explosieven", zegt een politiewoordvoerder.

'Gazastrook'
Volgens buurtbewoner Raymond Raven werd bij het huis zondag al een flinke tijd vuurwerk afgestoken. "Het was mooi vuurwerk met knallers en siervuurwerk. Dit was geen normaal vuurwerk, maar wel heel mooi. Het ging lange tijd goed. Kort na middernacht ging het wel mis, toen leek het wel de Gazastrook", vertelt hij. Volgens de buurt hielden de bewoners een housewarming. "Ze hadden iets te vieren."

De politie zette de straat af en deed onderzoek. Bij dat onderzoek waren ook medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst betrokken. Medewerkers doorzochten voortuinen en keken met behulp van een ladderwagen van de brandweer naar beschadigde lantaarnpalen. Verder voerden zij enkele gevonden mortieren af. Dit is illegaal vuurwerk uit een van de zwaarste categorieën. Of de mortieren zijn gebruikt moet onderzoek nog uitwijzen.Dichtgetimmerd
Bij de huizen sneuvelden een of meerdere ruiten. Sommige huizen hadden daarnaast ook schade onder meer aan een keukenblok, kozijnen, trap en de badkamer. Ook zou er sprake zijn van een scheur in een woning en brandschade door rondvliegende hete deeltjes. Een van de beschadigde huizen is met planken dichtgetimmerd.

Een andere buurtbewoner stond te kijken bij het vuurwerk toen hij achter zich iets hoorde 'sissen'. Plots werd hij door de kracht van het vuurwerk tegen een deur aan gedrukt en kreeg daardoor glassplinters in zijn rug. Hij is daarvoor ook nog in het ziekenhuis behandeld.

Drie mensen raakten gewond door het rondvliegende vuurwerk. Ze hebben onder meer verwondingen in hun gezicht, door rondvliegend glas. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht. De politie zoekt nog getuigen van het voorval.
[instagram:https://instagram.com/p/BdY_4rrBgR0/?taken-by=wijkagenten_etten_leur]

Meer over dit onderwerp:
etten-leur vinkenbroek vuurwerk explosies
Deel dit artikel: