Eerste rechtszaak boer tegen verzekeraar om hagelschade

10 oktober 2016 om 18:42
nl
Een boer uit Someren is het eerste slachtoffer van hagelschade dat een kort geding aanspant. De zaak dient 25 oktober voor de rechtbank in Rotterdam. De schade ontstond tijdens het noodweer van eind juni. De boer, die gesteund wordt door boerenorganisatie ZLTO, staat tegenover verzekeraar Achmea Interpolis.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

De boer wil een vergoeding voor de schade als gevolg van het noodweer dat eind juni Zuidoost-Brabant trof. De partijen liggen in de clinch over de invulling van de begrippen storm- en hagelschade. De boer heeft een stormverzekering, maar de verzekering houdt vol dat het hier om hagelschade gaat en dat dat wat anders is.
De verzekeraar weigert daarom uit te keren. Advocaat Martine Kos die de boer uit Someren bijstaat, wil vooralsnog niet verder ingaan op de zaak. Ook jurist Rico Ligtvoet van boerenorganisatie ZLTO steunt de boer. Hij legt uit: "Deze man was wel verzekerd. Voor brand- en stormschade, maar niet voor hagel. Daarom krijgt hij niets vergoed. Maar wij zien het anders. Volgens ons zijn die enorme hagelstenen ontstaan door de storm en zijn ze door de wind alle kanten op gegaan. Daardoor is de schade ontstaan. Niet de hagel maar de storm is dus de oorzaak en daarom zou er wel uitgekeerd moeten worden."    
LEES OOK Kort geding boeren om vergoeding hagelschade: 'Dit valt ontzettend zwaar op je dak'
De boer eist in ieder geval een voorschot van 50.000 euro om de eerste reparaties voor de winter te kunnen doen. Behalve het kort geding dat dient op 25 oktober bij de rechter in Rotterdam loopt er nog een andere procedure. Dit gaat om een zaak van acht getroffen boeren uit de Someren, Asten en Luyksgestel en omgeving.
Zij willen bij de rechter om een zogenoemd deskundigenadvies van het KNMI vragen. “Een advies waarmee wij sterker denken te staan in een eventuele vervolgprocedure tegen verzekeraar Achmea Interpolis”, legt advocaat Bas Dijkstra namens de acht boeren uit.
Precieze weersomstandighedenEind deze week wil Dijkstra dit verzoek doen bij de rechter. Het gaat dan dus om de vraag wat de precieze weersomstandigheden waren op 23 juni. De acht boeren die Dijkstra bijstaat hebben wel een storm-, maar geen hagelverzekering. Zij krijgen daarom hun schade niet vergoed.
Dijkstra hoopt met een gunstig deskundigenadvies in de hand een verdere juridische procedure tegen Achmea Interpolis te kunnen voorkomen. Maar als het nodig is, dan komt het ook wat betreft Dijkstra tot een zaak. “Een kort geding en/of een bodemprocedure”, laat hij weten.
En zo denkt jurist Rico Ligtvoet van ZLTO er ook over. "Als wij een positief antwoord van de rechter krijgen willen we de uitspraak ook voor andere getroffen boeren gebruiken. Want zij zitten in hetzelfde schuitje. Als de boeren gelijk krijgen van de rechter gaan we met die uitspraak onder de arm weer onderhandelen met de verzekeraars."  
LEES OOK: 500 miljoen euro stormschade in Someren: ZLTO wil maatregelen vanwege 'noodsituatie'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.