Goirle heeft de meeste donorregistraties van heel Nederland

10 oktober 2016 om 16:28
nl
Goirle heeft het hoogste donorregistratiepercentage van heel Nederland. De helft van de gemeente heeft haar wensen doorgegeven. Dat meldt Orgaandonatie.nu maandag.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Als je je registreert in het donorregister heb je vier keuzes: ja ik geef toestemming om mijn organen aan iemand anders te geven na mijn overlijden, nee ik geef geen toestemming, mijn familie of partner beslist of de door mij gekozen persoon beslist. Van de inwoners van Goirle heeft 50% zo'n keuze doorgegeven. 67% van die groep heeft gekozen voor ja, ik geef toestemming'.
LEES OOK: 'Een nier doneren is toch het mooiste cadeau dat je iemand kunt geven?'
Andere koplopers in Brabant zijn Oirschot met een registratiepercentage van 48% (63% donor) en Heeze-Leenden waar 48% zich registreerde (64% donor).
Minste donorregistraties in AalburgDe gemeente in Brabant waar de minste mensen zich hebben geregistreerd is Aalburg met 38%. Een verklaring hiervoor kan zijn dat Aalburg in de Biblebelt ligt. Daar zijn over het algemeen minder mensen bereid om zich op te geven als donor.
LEES OOK: Red een leven en word stamceldonor, ouders leukemiekinderen doen gezamenlijke oproep
In de top drie van minste registraties staan verder Werkendam met 40% en Eindhoven met 41%. In Breda gaf 44% van de inwoners haar wensen door en in Tilburg 42%.
Nieuwe wetVorige maand werd een nieuwe wet voor een actief donorregistratiesysteem aangenomen in de Tweede Kamer. Als deze wet ook in de Eerste Kamer wordt geaccepteerd, is iedereen automatisch donor tenzij anders aangegeven in het register.
[localfocus:https://localfocus2.appspot.com/57fba48979ccc]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.