Video

Krakers richten voor een miljoen schade aan in bedrijfspand: 'Het lijkt wel een oorlogsgebied'

10 oktober 2016 om 20:03 • Aangepast 21 november 2020 om 07:02
nl
Flesjes bier, verscheurde kleding en kapotgeslagen plafondplaten. Krakers aan de Nijverheidsweg in Eindhoven hebben werkelijk niets overgelaten van het pand. ''Alles wat nog staat, moet gestript worden'', vertelt de eigenaar.
Profielfoto van Triki Ferenc
Geschreven door
Triki Ferenc

De man die tijden toe moest kijken hoe anderen zijn pand bezetten reageert uit veiligheidsoverweging anoniem. Lange tijd woonden er krakers in zijn gebouw op het industrieterrein tot de ME in de nacht van zaterdag op zondag zijn gebouw ontruimde. Er was op dat moment een illegale houseparty aan de gang.

Wachten op privacy instellingen...

'Cokeresten in de kamer'Een dag later komt hij de schade opnemen. De geur van een grote zwijnenstal in combinatie met een vuilnisbelt komt direct op je af. ''Dit is echt onmenselijk. Wie doet nu zoiets? Alle elektra is uit de muur getrokken, al het koper is verwijderd. Alles is kapotgemaakt. Het lijkt wel een oorlogsgebied'', vertelt hij met tranen in zijn ogen.
In een van de kamers ligt nog een spiegel met witte resten en een rietje erop. ''Hier hebben ze waarschijnlijk coke zitten snuiven.'' De schade aan het pand is enorm. Waarschijnlijk zijn we nog weken bezig met het opruimen.''
Negen maanden leegHet schadebedrag wordt geschat op een miljoen euro. ''Het moet weer helemaal opnieuw opgebouwd worden van binnen. Dat gaat nog zeker een half jaar duren. Ik kan nu weer opdraaien voor alle kosten.''
Negen maanden geleden kwam zijn pand leeg te staan toen de toenmalige gebruiker de huur op had gezegd. De afgelopen tijd bezetten krakers het pand en vernielden de binnenkant.
'Te laat ingegrepen'De eigenaar wijst met de beschuldigende vinger naar de gemeente en de politie. Die zouden volgens hem te laat hebben ingegrepen. De politie en de gemeente hebben nog niet gereageerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.