Voor einde van het jaar meer bekend over risico's van spelen op kunstgras

10 oktober 2016 om 20:19
nl
Voor het einde van het jaar moet er meer bekend zijn over de risico's van spelen op kunstgras dat met rubberen korrels is ingelegd. Dat werd maandag bekend na een overleg tussen de KNVB, RIVM, de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en een aantal partijen uit de kunstgrasbranche.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

'We willen zo snel mogelijk een einde aan de onrust maken', aldus woordvoerder Chris van Nijnatten van de voetbalbond. Er komt een lijst met alle kunstgrasvelden in Nederland die met rubberen korrels zijn ingelegd.
LEES OOK: Kunstgraskorrels gesprek van de dag langs de lijn: 'We weten het gewoon niet'
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat monsters nemen bij vijftig tot honderd velden. Ook wordt literatuuronderzoek gedaan naar de gevaren van het kunstgras.
ZemblaHet overleg werd gehouden naar aanleiding van de berichtgeving van het tv-programma Zembla over kunstgrasvelden met rubberkorrels waar schadelijke stoffen inzitten. De korrels, gemaakt van oude autobanden, zouden de kankerverwekkende stoffen zink, lood, benzeen en zogenoemde PAK's bevatten (polycyclische aromatische koolwaterstoffen).
LEES OOK: Bedrijf uit Oss dat kunstgrasvelden met rubberkorrels aanlegt: 'Wij houden ons aan de wet'
Nieuw onderzoekMinister Edith Schippers (Sport) heeft het RIVM opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden. Het RIVM verwacht volgens de wens van de minister nog dit jaar met conclusies te kunnen komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.