Analfabete Bredanaar met crimineel verleden schrijft boek: 'Ik ben op de vlucht voor mezelf'

11 oktober 2016 om 02:52 • Aangepast 21 november 2020 om 07:02
nl
Na meer dan een jaar is het eindelijk af. Het boek 'Jongen van de straat' van Janie Hoekstra uit Breda. Hij schreef het niet alleen, want Hoekstra kan bijna niet lezen en schrijven. De analfabeet kreeg daarom hulp van Danique Pals, een journalistiek student uit Breda. Blij is hij niet dat het boek af is. Het oprakelen van zijn verleden heeft hem zo gesloopt dat hij er nu tussen uit moet: "Ik ben op de vlucht voor mezelf."
Profielfoto van Verhoeven Birgit
Geschreven door
Verhoeven Birgit

In de zomer van 2015 begon hij aan het boek. "Ik wil het voor mezelf op papier hebben staan. En voor m'n zoon en voor als ik overleden ben. Zodat mensen het echte verhaal kennen", vertelde Janie in april aan het NPO programma Jan Rijdt Rond. "Ik word in Breda gezien als een zware crimineel. Dus iedereen denkt nu dat het een boek wordt van een zware crimineel, maar dat is juist niet."

Wachten op privacy instellingen...

'Gekwetst tot op m'n botten'Het boek gaat over het leven van Hoekstra. En dat kent nogal wat dieptepunten. Zo schoot hij iemand neer, werd hij zelf beschoten, pleegde een vriendin zelfmoord en stierf zijn moeder toen hij in de bak zat. Het oprakelen van al die momenten heeft Hoekstra veel verdriet gedaan. "Ik ben gekrenkt en kan het niet verwerken. Ik ben gekwetst tot op m'n botten", vertelt hij.
In het boek vraagt Hoekstra zich af of dat iemand misdaden pleegt omdat hij een 'kronkel' in zijn hoofd heeft, of omdat hij door anderen gedwongen wordt tot het uiterste. Een aantal keer vroeg hij om hulp bij instanties, maar vond die niet. "Het boek is klaar, maar helaas ben ik op dit moment in m'n leven ook met veel dingen klaar, en heb daarom besloten om er voor onbepaalde tijd tussen uit te gaan", zegt hij.
Zijn ghostwriter Danique Pals vond Hoekstra via een advertentie. Op de website van de Fontys Hogeschool Journalistiek had hij een oproep geplaatst. Danique reageerde daarop. "Toen bleken we bij elkaar om de hoek te wonen, dus dat was helemaal mooi", vertelt ze. Bijna iedere dag schreven ze samen aan het boek. "Ondanks dat het hele heftige verhalen zijn heb ik er wel heel veel plezier in. Ik moet vaak lachen als hij iets verkeerds zegt."
'Geen ballonnen en slingers' Het boek is vanaf morgen te koop op internet en in verschillende winkels. Zo ook in de winkel van Hoekstra's vrouw. Een feestelijk moment met ballonnen en slingers, zou je denken. Maar dat is niet het geval. "Hij is de afgelopen tijd ten onder gegaan aan pijn en verdriet. Ik dacht wel eens 'Ik wil dat dat kut boek af is', zegt ze. Het boek moet ook als luisterboek verschijnen zodat het voor iedereen, dus ook voor analfabeten, te 'lezen' is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.