Video

Merwedebrug op A27 dicht voor alle vrachtverkeer: 'Scheurtjes in constructie zijn onverantwoord'

11 oktober 2016 om 13:04 • Aangepast 21 november 2020 om 07:01
nl
De Merwedebrug bij Gorinchem op de A27 is in beide richtingen afgesloten voor al het verkeer zwaarder dan 3,5 ton. Dat meldde de VerkeersInformatieDienst (VID) dinsdagochtend rond kwart over vijf. Door scheurtjes in de brugconstructie vindt Rijkswaterstaat het onverantwoord om vrachtwagens en bussen te laten passeren.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

De scheurtjes in de stalen draagbalken werden vorige week ontdekt tijdens een controle. In eerste instantie werd besloten de brug af te sluiten voor zwaar vrachtverkeer boven de 60 ton. Rijkswaterstaat meldde toen dat er geen acuut risico was.
Haarscheurtjes ernstigerUit nader onderzoek blijkt nu dat de haarscheurtjes in de draagbalken van de zuidelijke boog van de Merwedebrug ernstiger zijn dan de noordelijke boog. Daarom besloot Rijkswaterstaat dat er vanaf nu helemaal geen vrachtwagens en bussen meer over de brug mogen rijden.
LEES OOK: Scheurtjes in Merwedebrug op A27, heel zwaar vrachtverkeer moet omrijden

Wachten op privacy instellingen...

Vrachtwagens moeten omrijden via Waalwijk over de A59, A2 en A15 of over de A16. Per dag rijden er zo'n 18.000 vrachtwagens over de brug.

Versteviging met extra stalen platenRijkswaterstaat was al van plan om de brug binnen twee maanden te verstevigen. Nu wordt bekeken of het nog sneller kan. Er komen extra stalen platen tegen de onderkant van de brug. De Merwedebrug is 55 jaar oud. Iedere dag rijden er 95.000 voertuigen overheen, waarvan dus 18.000 vrachtwagens.
BussenArriva laat weten dat de bussen via een adviesroute over de A59 rijden en vervolgens over de A2 of A15 naar Utrecht. Ze adviseren reizigers rekening te houden met een langere reistijd.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.