Video

Waar komen de mysterieuze knallen vandaan in Veghel?

11 oktober 2016 om 08:27
nl
In Veghel zijn de hele nacht knallen te horen geweest vanuit de omgeving Hazelberg/Vorstenbosscheweg. Die hielden veel mensen uit hun slaap en de politie kreeg veel meldingen. Het is nog steeds een raadsel waar de knallen vandaan kwamen.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

Buurtbewoners horen sinds een week 's nachts regelmatig knallen. Ze omschrijven deze als 'hele harde doffe knallen die om de veerig à vijftig minuten te horen zijn'. "Het leek hier wel oorlog", laat bewoonster Betsy van der Vleuten weten. "Je voelt de ramen gewoon trillen." De knallen zijn tussen vijf uur 's nachts en tien uur 's ochtends te horen.
Karbiet of kanon?Agenten gingen in de nacht van maandag op dinsdag diverse keren zelf luisteren in de buurt, maar ze konden niet achterhalen waar de mysterieuze knallen vandaan kwamen. De politie denkt nu dat het knallen zijn om vogels te verjagen. "Maar we zijn nog zoekende naar het geluid. Helaas hebben wij het verder nog niet concreet en duidelijk", aldus de politie Veghel. De politie vraagt mensen die meer weten zich te melden via telefoonnummer 0900-8844.
De buurtbewoners denken wel te weten waar het geluid vandaan komt. "Ik denk dat het van de andere kant van de A50 komt, vanaf de sportvelden", aldus Angelique van Orsouw. Een paar huizen verderop hebben ze een ander idee. "Volgens mij is het zo'n kanon waarmee je wild weg kunt jagen", vertelt Van der Vleuten. "We hebben hier verschillende boeren in de buurt dus dat zou goed kunnen." Maar er zijn nog meer opties. "Het klinkt alsof iemand karbiet aan het schieten is, of jagers", legt Frans Nooijen uit. "Maarja wie doet dat nou 's nachts?"  
Of toch kwajongens?Kanonnen waarmee wild weggejaagd kan worden, lijkt de Zuidelijke land- en tuinbouworganisatie (ZLTO) erg onwaarschijnlijk. "Wild mag je alleen verdrijven met lichtbakken en vangkooien", aldus Maarten Leseman van de ZLTO. Er zijn wel apparaten in de agrarische sector die knallen veroorzaken maar de kans dat die rondom Veghel staan is erg klein. Leseman: "Dat zijn de hagelkanonnen en die zijn alleen toegestaan in een paar Zeeuwse gemeenten".
Erik Koffeman is verantwoordelijk voor het Faunabeheer binnen de ZLTO en hij denkt dat de oorzaak van de knallen gezocht moet worden bij kwajongens. "Voor de jacht is in dat gebied op dit moment geen toestemming gegeven. Ik denk echt dat het vroeg vuurwerk is", aldus Koffeman. "Of stroperij, dat zou ook nog kunnen."
Kortom, genoeg opties. Voorlopig blijven de knallen in Veghel nog even een mysterie.App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!