Museum voor Vlakglas- en Emaillekunst in Ravenstein sluit noodgedwongen de deuren

11 oktober 2016 om 12:35
nl
Het museum voor Vlakglas- en Emaillekunst in Ravenstein sluit zondag definitief zijn deuren. Noodgedwongen, omdat de gemeente Oss, waar Ravenstein onder valt, volgens het museum niet wil meewerken aan een doorstart op een nieuwe plek. Voor de voorzitter van het bestuur van het museum komt de sluiting als een donderslag bij heldere hemel. ‘Onbehoorlijk’, noemt hij de handelwijze van de gemeente.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Maandag aan het eind van de middag kreeg voorzitter Philip Vromen via de mail het bericht van de gemeente Oss. “En later belde de wethouder me nog”, laat hij dinsdagochtend weten. “We overleggen al een jaar met de gemeente. Maar deze uitkomst zag ik niet aankomen.”
De geplande verhuizing  van de collectie uit het pand aan de Marktstraat in Ravenstein gaat nu volgens de voorzitter maandag gewoon door. Eindbestemming van de spullen is echter het magazijn. De vervolgstap. De verbouwing en inrichting van het nieuwe pand dat het museum op het oog had, gaat immers niet meer door.
Nieuwe locatieHet pand aan de Marktstraat waar het museum is gevestigd, is verkocht. Het museum moest daarom op zoek naar een nieuwe locatie. De keus viel uiteindelijk op de pastorie naast de St. Luciakerk. “Een fantastische plek voor ons”, zegt de voorzitter.
Het museum had gerekend op een eenmalige bijdrage van de gemeente van anderhalve ton. Dit in verband met de onverwachte verhuizing en de verbouwing en herinrichting van het nieuwe pand. “We hadden hiervoor een gedetailleerd plan voorgelegd aan de gemeente. Tevergeefs.”
Verbaasd en teleurgesteldMaandagavond informeerde Vromen de 65 vrijwilligers van het museum over het besluit van de gemeente. Zij waren volgens hem verbaasd en enorm teleurgesteld. Het museum kampt overigens al jaren met financiële problemen omdat er weinig mensen komen. "In ons plan voor de toekomst hadden we daarom al ingestoken op nieuwe dingen waarmee we meer toeristen wilden trekken", stelt Vromen.
In een reactie laat de gemeente weten dat ze graag zou zien dat het museum blijft bestaan. In het plan van het museum is volgens Oss echter een te grote rol weggelegd voor de gemeente. Oss hoopt dat het museum zijn plan opnieuw wil bekijken.
Zondag laatste kans Zondag is volgens Vromen echter, na elf jaar, de laatste dag dat het museum open is. Of er dan wat bijzonders gepland staat, kan hij nog niet zeggen. “Daarover gaan we het woensdag hebben”, laat hij weten.      

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.