Video

Tilburgs 'huisvarkentje' is niet zo mini meer: Frans weegt inmiddels 70 kilo

11 oktober 2016 om 19:16
nl
Ken je het Tilburgse huisvarkentje Fransje nog? 'Ubercute!' zo beschreef zijn baasje Kim Pattiruhu hem vorig jaar. Toen was hij mini. En dat zou hij ook blijven. Maar Fransje is een echte Frans geworden en tikt op de weegschaal inmiddels bijna de zeventig kilo aan. Kim: "En hij groeit nog steeds!"
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

"Kom Frans, kom er maar in." Met een appel lokt Kim haar uit de kluiten gewassen huisvarken in de achterbak van haar oldtimer. Hem erin tillen is geen optie: "Hij is zwaarder dan ik."
'All you can eat'Kim kocht haar Frans in het najaar van 2014. Ze vertelt wat er sindsdien gebeurde: "Hij is gegroeid, héél véél gegroeid! En dat was niet beloofd. De fokker zei dat hij zo'n 25 tot 30 kilo zou worden. En nu is hij de 65 al voorbij. En hij is nog steeds niet uitgegroeid. Ik hoop wel dat het op een gegeven moment stopt."
Frans mag met recht een beroemdheid worden genoemd. In Tilburg is hij een bekende verschijning en zijn facebookpagina heeft meer dan 1200 likes. Hij en zijn baasje hebben niet altijd zin in bekijks. Daar komt bij dat Frans weigert zijn behoefte in de tuin te doen. Daarom neemt Kim hem nu dagelijks mee de bossen in. "Hier kan hij eikels eten, wroeten, rennen en in het zand rollen. Gewoon zichzelf zijn eigenlijk. En in de herfst is het met al die eikels voor hem echt all you can eat."
Veel bijna-ongelukkenEn dus mag Frans elke dag mee in de auto. En staren andere weggebruikers onverwacht in de ogen van een varken als ze voor een stoplicht even opzij kijken. "Ik heb al veel bijna-ongelukken zien gebeuren. Mensen kijken dan naar ons vergeten op de weg te letten." Ook in de bossen valt Frans op. Een dame die haar viervoeter uitlaat: "Ik dacht... zo zo, dat is wel een hele grote hond!"
Frans -die voluit Francis Bacon heet-  gaat mee op vakantie en is zelfs weleens op een festival geweest. Enerzijds gaat hij mee in de flow, anderzijds eist hij ook veel tijd en aandacht op. "Mensen vragen soms of je het kunt vergelijken met een hond. Ik vind het een kruising tussen een kleuter en een hond. Hij heeft heel veel aandacht nodig, ook als je eigenlijk geen tijd hebt. Je moet je leven zo inrichten, dat het voor allebei werkt."
'Ik hou heel veel van hem'' Kim vervolgt: "Als ik heel eerlijk ben, weet ik niet of ik er met de wetenschap van nu aan begonnen zou zijn. Ik raad het andere mensen ook niet zomaar aan. Maar ik hou heel veel van hem en we zouden hem niet meer weg kunnen denken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!