Brabants meest besproken museum gaat zaterdag weer open

11 oktober 2016 om 19:56
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Omroep Brabant
Na de verbouwing kijk je van de zolder van het museum in een grote vide recht naar beneden
Omroep Brabant
Werk van Klaas Gubbels
1/4 Museum Jan Cunen in Oss gaat zaterdag weer open
Het was een poosje het meest besproken museum van de provincie. Museum Jan Cunen uit Oss ging flink over de tong, niet vanwege de exposities maar vanwege gemeentelijke bezuinigingen en de toekomstplannen die daarmee te maken hadden. Zaterdag begint die nieuwe toekomst voor het Osse museum, met een expositie over de eigen geschiedenis én met een selectie uit de collectie van de Osse verzamelaar Frans van Ooijen.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

De afgelopen maanden is de deftige villa Constance flink verbouwd. De kantoren van het museum zakte drie verdiepingen naar de begane grond waardoor op zolder ruimte ontstond voor een nieuwe zaal die 25 procent extra expositieruimte oplevert. Minder zichtbaar, maar wel erg belangrijk voor een museum, de haperende klimaatinstallatie is vervangen door een nieuwe.
Van buiten nog niet af Aan de buitenkant is Jan Cunen nog niet helemaal af. De serre die uitkeek over het Jan Cunenparkje is gesloopt. De komende weken komt er een nieuw strak vormgegeven exemplaar voor in de plaats. Maar directeur Karin van Lieverloo heeft geen zin om te wachten tot ook dat werk klaar is: vanaf zaterdag wil ze weer open. "De Ossenaren zijn benieuwd waar we mee bezig zijn. Die willen graag weer komen kijken."
Museum Jan Cunen heeft in het verleden een naam opgebouwd als een museum waar met de exposities van hedendaagse kunst het experiment niet werd geschuwd. De afgelopen tijd is er flink gedebateerd over de vraag of het museum daar na alle bezuinigingen nog mee door zou kunnen gaan. Eén van de nieuw aangetrokken directeuren, Nurnaz Deniz, stapte vrijwel meteen weer op omdat ze bang was dat vernieuwing niet langer op de agenda van het museum stond.
Vooruit kijken Karin van Lieverloo blijft voorzichtig als haar daarover vragen worden gesteld. Haar eerste antwoord ("We kijken nu het liefst  vooruit") zou niet misstaan bij een politicus. Wat haar betreft, is het museum nu bezig met het leggen van een basis waarop in de toekomst verder kan worden gebouwd. Wel maakt ze duidelijk dat het de ambitie van het museum blijft om publiek uit het hele land te trekken. "We proberen de mensen hier uit Oss te bereiken maar ook van elders uit het land. Zeker!"
De eerste grote expositie die zaterdag begint, is de keus uit een collectie van de Osse verzamelaar Frans van Ooijen (74). Een ex-onderwijzer die al zijn hele leven, hedendaagse en vooral Nederlandse, kunst koopt. Wat foto's aan de muren van het museum laten zien hoe de werken bij hem thuis liggen opgetast. "Ik kan me geen dag voorstellen zonder dat ik met kunst bezig ben," zegt hij er zelf over.
Een pareltje uit OssZijn verzameling is zo omvangrijk dat de kans groot lijkt dat er straks eerder te veel in het museum hangt dan te weinig.
Het is voor het eerst dat de collectie door anderen bekeken kan worden. En er komen nogal wat bekende namen voorbij: Bosschenaar JCJ Vanderheijden (twee grote vliegtuigramen), Armando, Klaas Gubbels (van de koffiepotten), Aad de Haas en Harrie Gerritzen. Karin van Lieverloo: "Dit is een van die pareltjes uit Oss, een van die verhalen hier uit de buurt die we de mensen graag willen vertellen."
Voor Ossenaren is het museum de komende maanden gratis toegankelijk.

Wachten op privacy instellingen...