Video

Zwaar verkeer kan op 230 euro boete rekenen op de Merwedebrug (A27)

12 oktober 2016 om 14:57 • Aangepast 21 november 2020 om 07:00
nl
De politie deelt woensdagochtend boetes uit aan zware bussen en vrachtwagens die over de Merwedebrug op de A27 bij Sleeuwijk rijden. De brug is vanwege scheurtjes in de constructie afgesloten voor alle voertuigen die zwaarder wegen dan 3,5 ton. De maatregel heeft veel gevolgen voor het verkeer, zo blijkt woensdag.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

De VID meldt dat buitenlandse vrachtwagenchauffeurs woensdag Sleeuwijk binnenstromen omdat ze de Merwedebrug niet over mogen. "De smalle, lokale wegen in Sleeuwijk zijn vanzelfsprekend niet berekend op de grote toestroom vrachtauto's", aldus de verkeersdienst.
Volgens de VID is de verwarring groot omdat vrachtwagenchauffeurs door weginspecteurs van Rijkswaterstaat van de snelweg worden gestuurd, maar er vervolgens geen omleidingen staan aangegeven. Het Brabants Dagblad meldt bovendien dat Rijkswaterstaat op sommige plekken verkeerde borden gebruikt om het verbod te handhaven.
FilesDe politie controleert het vracht- en busverkeer woensdag aan beide kanten van de brug. Als gevolg was het tijdens de ochtendspits erg druk op de A27. Rond één uur 's middags levert de controle in beide rijrichtingen een vertraging op van ruim tien minuten. De linkerrijstroken zijn afgesloten.
Door omrijdende vrachtwagens stond het woensdagochtend ook elders in het land vast. Op de N3 richting Papendrecht bedroeg de vertraging op een gegeven moment meer dan een uur. Op Twitter sprak de ANWB daar over 'vertraging van groteske vormen'.
Zwaarder dan 3,5 ton = 230 euro boeteDe Merwedebrug is vanwege scheurtjes in de constructie afgesloten voor al het verkeer dat zwaarder is dan 3,5 ton. Rijkswaterstaat vindt het onverantwoord om vrachtwagens en bussen te laten passeren.

Wachten op privacy instellingen...

Sinds woensdagochtend wordt er op wegen richting de brug met (matrix)borden uitgebreid gewaarschuwd voor de situatie. Het verbod geldt sinds dinsdag, maar omdat er niet genoeg borden stonden die chauffeurs voor de situatie waarschuwden, werden zij nog niet op de bon geslingerd.
LIVE: Kijk hier naar de webcam van de Verkeers Informatie Dienst
Bestuurders van te zware voertuigen die na dinsdag toch over de brug rijden, worden in beide rijrichtingen opgewacht en beboet door de politie. Die boete bedraagt 230 euro. De politie wordt tijdens de controle bijgestaan door medewerkers van Rijkswaterstaat.

Wachten op privacy instellingen...

Aanvankelijk geen acuut risicoDe scheurtjes in de stalen draagbalken werden vorige week ontdekt tijdens een controle. In eerste instantie werd besloten de brug af te sluiten voor zwaar vrachtverkeer boven de 60 ton. Rijkswaterstaat meldde toen dat er geen acuut risico was.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.