Video

Vader Nicole na eis: '14 jaar is te weinig, deze harteloze man heeft geen geweten'

12 oktober 2016 om 19:11
nl
Jos de G. (49) is een harteloze man zonder geweten die voor de rest van zijn leven opgesloten moet worden. Dat zegt Ad, vader van de in 1995 omgebrachte Nicole van den Hurk, in een eerste reactie tegen Omroep Brabant. Woensdag eiste het Openbaar Ministerie 14 jaar cel tegen Jos de G. die de 15-jarige Nicole zou hebben verkracht en gedood. "Veel te weinig voor hetgeen hij allemaal gedaan heeft."
Profielfoto van Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Sebastiaan Quekel

Meteen na het verlaten van de rechtszaal vliegen vader Ad en stiefmoeder Jolanda elkaar huilend in de armen. Eindelijk is het einde in zicht, na een slepend strafproces dat langer dan twee en een half jaar duurde. "Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik mijn meisje bij mij heb", zegt Ad, als hij voor de camera's van Omroep Brabant een foto van Nicole laat zien. "Zij is altijd bij mij. Waar ik ook ben."
Nieuwe detailsNog onder de indruk van de zitting doet vader Ad opvallend kalm en rustig zijn verhaal. "Het was een zeer heftige dag voor ons", zegt hij. "We wisten natuurlijk al dat Nicole geleden heeft, maar er kwamen vandaag toch weer nieuwe details naar buiten."
LEES OOK: 14 jaar cel geëist tegen Jos de G. voor doden en verkrachten Nicole van den Hurk in 1995
Daarbij verwijst Ad onder meer naar de gebroken kaak en de snij- en steekwonden die bij Nicole zijn geconstateerd. "Alle informatie kwam vandaag in slowmotion tot mij binnen", stamelt Ad. "Ik heb het niet droog kunnen houden. Ik sta eigenlijk nog steeds op mijn benen te trillen."
De G. oogt ontspannenDonderdag en vrijdag krijgt de verdediging kans om de rechtbank de onschuld van Jos de G. aan te tonen. Maar net als het Openbaar Ministerie weten de nabestaanden het zeker: De G. is de man die Nicole heeft verkracht en vervolgens met een mes heeft gedood. "De vraag is niet of het voor ons duidelijk is dat hij het heeft gedaan. De vraag is voor wie het niét duidelijk is dat hij hierachter zit."
LEES OOK: 'Jos de G. moet tbs krijgen'
Jos de G. zat vandaag opvallend ontspannen in de rechtszaal. Tijdens het requisitoir van de Officier van Justitie moest hij meerdere malen gapen. Er konden zelfs enkele glimlachjes en knipoogjes vanaf. "De manier waarop hij kan kijken, dan weet je dat hij het heeft gedaan", zegt Ad.
'Levenslang was beter'Hij gaat verder: "Deze man hoort niet thuis in de maatschappij. Hoe hij daar zit, zonder geweten en zonder gevoel. Ik denk vaak dat ik hem zo iets aan kan doen in de rechtszaal, maar daar heb je niets aan. Ik wil het hele proces niet in de weg lopen. Ik laat het recht zegevieren. Mijn frustratie krijg ik op mijn eigen manier wel kwijt."
Over de eis van veertien jaar is de familie gematigd tevreden. "Het is de maximale straf die geëist kon worden, dus dat is positief. Maar van ons had hij levenslang mogen krijgen. Hij loopt over veertien jaar weer rond in een winkelcentrum. Wij hebben in principe levenslang. Wij kunnen de dood van Nicole niet uitwissen."
Lees alles over de moord op Nicole van den Hurk op onze speciale themapagina: omroepbrabant.nl/nicolevandenhurk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.