De nieuwe Componist des Vaderlands is de vrolijke Tilburgse Mayke Nas

12 oktober 2016 om 20:29
nl
De Tilburgse componiste Mayke Nas is vanaf morgen de Componist des Vaderlands. Tijdens een gala-bijeenkomst van de BUMA in Utrecht neemt ze het stokje over van Amsterdammer Willem Jeths die de afgelopen twee jaar deze titel droeg. De Componist des Vaderlands treedt twee jaar lang op als ambassadeur voor de gecomponeerde Nederlandse muziek.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Mayke Nas (1972) is geboren in Voorschoten maar woont al lang in Tilburg. Ze studeerde aan het conservatorium in Amsterdam bij de Bredase componist Daan Manneke. Ze studeerde ook aan de conservatoria van Tilburg en Den Haag.
Samen ademen Inmiddels heeft ze opdrachten gekregen van een groot aantal gerenommeerde ensembles: waaronder het Schönberg-ensemble, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In Brabant werkte ze samen met muziekfestival November Music. Bij Omroep Brabant vertelde ze in 2008 over een project met het Nederlands Blazers Ensemble waarbij ze de musici op een bijzondere manier samen liet ademen.
Scheidend componist des Vaderlands Willem Jeths noemt Mayke Nas "een hele goeie opvolger". Nas zelf heeft nog geen concrete plannen voor de komende twee jaar. "Ik wil op allerlei plekken mensen in contact brengen met de gouden eieren van het Nederlandse componeren. er is heel veel waanzinnig mooie, grappige en speelse muziek".
Vrolijk mens Mayke Nas is een vrolijk mens. Op haar eigen website noemt ze als redenen om te componeren: Tijd rekken, problemen zoeken, getallenfetisjisme, krankzinnigheid, belofte, dwangneurose en nergens anders voor deugen. Met daaronder dan weer een lange rij zelfgeschreven composities.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.