400 miljoen euro voor droge voeten langs de Maas in Brabant en Limburg

14 oktober 2016 om 12:25
nl
De overheid gaat de komende jaren 400 miljoen euro investeren in het stroomgebied van de Maas in Brabant en Limburg. De provincies Brabant en Limburg hebben dat vrijdag bekendgemaakt. In Brabant spitsen de maatregelen zich toe op de Maas bij Oeffelt en het gebied tussen Ravenstein en Lith.
Profielfoto van Kraak Arjo
Geschreven door
Kraak Arjo

Bij Oeffelt wordt voor een bedrag van 41 miljoen euro een bredere rivierbedding gemaakt. Nu werkt Oeffelt als een flessenhals voor het water, omdat de dijk onder de provinciale weg ver de uiterwaarden insteekt. Die dijk krijgt twee doorgangen waar het water door kan. Daardoor krijgt Limburg minder snel te maken met hoogwater.
UiterwaardenTussen Ravenstein en Lith worden voor een bedrag van 126 miljoen uiterwaarden afgegraven waardoor het water meer ruimte krijgt. Ook worden oude bochten in de Maas opnieuw uitgegraven. In de jaren '30 van de vorige eeuw werden die na de kanalisatie van de Maas veelal gedempt.
Ook wordt op een aantal trajecten de dijk verhoogd, maar in het plan wordt vooral gezocht naar mogelijkheden om de rivier binnen de dijken meer ruimte te geven, waardoor het verhogen van dijken minder dringend wordt. Verder staat in het plan dat de toegang vanaf de Maas via het burgemeester Deelenkanaal naar de haven van Oss verbeterd moet worden.
Minister Schulz van Infrastructuur en Milieu heeft deze week ingestemd met het plan. Ze draagt er 100 miljoen euro aan bij. De rest komt van de provincies en de waterschappen.
Klimaatverandering De plannen zijn gemaakt door een stuurgroep waarin de provincies Limburg en Brabant, de gemeenten langs de Maas, Rijkswaterstaat en de waterschappen samenwerken. De maatregelen zijn nodig vanwege de klimaatverandering waardoor het in de toekomst vaker hoogwater wordt. Het karwei moet in 2028 geklaard zijn. De komende twee tot drie jaar worden de plannen verder uitgewerkt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.