Video

Kun jij (gehuld in bubbeltjesplastic) appen op de fiets?

13 oktober 2016 om 19:08 • Aangepast 21 november 2020 om 06:58
nl
Op het Sondervick College in Veldhoven is donderdag de Brabantse aftrap gegeven voor de Fietsmodus campagne. Hiermee wil de overheid jongeren bewust maken van de gevaren van appen op de fiets. De Fietsmoduscampagne is een landelijke campagne.
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

Tijdens deze campagne kunnen leerlingen de Fietsmodus-app downloaden. Deze zorgt ervoor dat het scherm van de mobieltjes zwart wordt tijdens het fietsen en de telefoon dus niet meer te gebruiken is. Hoe langer je dit volhoudt, hoe meer punten je verdient. De leerlingen die de meeste punten bij elkaar sparen, kunnen uiteindelijke een schoolfeest winnen.

Wachten op privacy instellingen...

Fietsen in bubbeltjesplastic De aftrap van de campagne gebeurde vandaag op ludieke manier. Kinderen moesten in een zelfontworpen pak al append op de fiets een parcours afleggen. En alsof dat nog niet genoeg was moesten ze tijdens die route ook nog opdrachten uitvoeren. Zo moesten ze bijvoorbeeld een selfie maken. "Het ging niet zo goed", laat één van de deelnemers weten. "Ik kon het scherm van de telefoon niet zo goed zien dus het was moeilijk".

Wachten op privacy instellingen...

Wethouder Van de Looij was aanwezig bij de aftrap. Als het aan hem ligt, moeten niet alleen jongeren opletten tijdens het fietsen. "Ik vind dat we deze campagne breder moeten trekken", vertelt Van de Looij. "Iedereen in het verkeer moet niet met zijn telefoon bezig zijn en gewoon zijn aandacht bij het verkeer houden".
'Ik moet m'n moeder toch appen'De jongeren in Veldhoven appen en nu in ieder geval nog flink op los. Wie 's ochtends gaat kijken naar de fietsers die onderweg zijn naar het Sondervick College, ziet regelmatig iemand voorbij komen die zijn blik op zijn telefoonscherm heeft gericht. "Ja ik app heel vaak", geeft een meisje toe. "Ik weet dat het gevaarlijk is maar ik vind het leuk om met mijn vriendinnen te appen".
Het appen blijkt niet alleen maar leuk te zijn maar af en toe toch ook noodzakelijk. "Als m'n moeder appt, moet ik toch kunnen reageren", vertelt een jongen. "Dan vraagt ze of ik al op school ben". Of hij de Fietsmodus-app gaat installeren? "Ligt eraan wat ik kan winnen, voor een nieuwe telefoon zou ik het wel doen", grapt de jongen tot slot.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.