PSV zit aan tafel bij gesprekken over nieuwe Europese voetbalcompetitie

13 oktober 2016 om 15:44
nl
De Nederlandse topclubs uit de eredivisie zijn in gesprek met topclubs uit de Deense, Zweedse, Noorse, Belgische en Schotse competitie om te praten over de opzet van een mogelijk nieuwe Europese voetbalcompetitie.
Profielfoto van van Erp Joost
Geschreven door
van Erp Joost

Dat doen ze naar aanleiding van de aangekondigde veranderingen in de Champions League, waarin de macht van de grote Europese competities en clubs nog groter wordt dan die nu al is.
'Atlantic League'Deense media kwamen donderdag met het nieuws over de 'Atlantic League' naar buiten. FC Kopenhagen heeft inmiddels aan persbureau Reuters bevestigd dat de gesprekken gaande zijn. "Ja, het klopt. Als we nu niets doen, zien we de grootste clubs groter en sterker worden, terwijl het voor ons steeds moeilijker wordt'', aldus bestuurder Anders Horsholt van Kopenhagen.
Horsholt gaf verder aan dat het mogelijk is dat de betreffende clubs dan hun eigen nationale competitie verlaten. Ajax, PSV en Feyenoord zijn volgens Deense media de Nederlandse clubs die bij de gesprekken betrokken zijn.
"Meneer Horsholt is nogal voorbarig'', zegt algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV tegen Metro. "Er is helemaal geen actief overleg. Natuurlijk is er onderling contact tussen de clubs uit de middengroep en wordt er wel wat gebrainstormd, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan zo'n nieuwe competitie. Hoe koppel je dit idee bijvoorbeeld aan tv-gelden? Er moet daarvoor wel een partij zijn.'' Volgens Gerbrands moet het vooral worden gezien als pressiemiddel om de UEFA onder druk te zetten. "Onze prioriteit ligt bij de Champions League. Pas als daar rigoureuze veranderingen plaatsvinden, beraden wij ons op alternatieven."
Harry van RaaijEr zijn vaker plannen geweest voor het oprichten van een nieuwe competitie. Harry van Raaij, oud-voorzitter van PSV, streed lange tijd tevergeefs voor de komst van de BeNeLiga. In maart 2009 pleitte KNVB-voorzitter Michael van Praag voor een onderzoek naar het samenvoegen van de Nederlandse en Belgische voetbalcompetities. Daarna bleef het relatief stil over plannen voor een nieuwe Europese competitie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.