Nieuw spoorboekje heeft voor- en nadelen voor Brabantse treinreiziger

14 oktober 2016 om 08:06
nl
De nieuwe dienstregeling van de NS heeft voor de Brabantse treinreiziger behoorlijk wat gevolgen. Zo gaat de intercity tussen Den Haag en Eindhoven over de hogesnelheidslijn rijden. Dat levert veel reizigers tijdswinst op. Het nieuwe spoorboekje gaat op 11 december in.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Wie regelmatig van en naar Dordrecht reist gaat er juist op achteruit. Deze stad ligt namelijk niet aan de hsl. Ter compensatie gaat één keer per uur een intercity rijden tussen Dordrecht en Breda.
Wie tussen onze provincie en het westen van de Randstad reist, krijgt te maken met een extra overstap in Breda. Ook gaat de NS op dit traject nieuwe treinen testen. Dit leidt tot overlast. Een deel van de veranderingen was overigens eerder al aangekondigd.
Voor- en nadelenReizigers vanuit Zeeland naar onze provincie boeken juist weer tien minuten tijdwinst. Ook de verbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf wordt beter. Een betere aansluiting in Venlo zorgt voor een kwartier winst op dit traject.  
Ook komt er vanuit Venlo een rechtstreekse verbinding naar Den Bosch en Utrecht. Reizigers tussen Venlo en Den Haag krijgen dan weer een overstap voor de kiezen in Eindhoven.  
Meer sprintersEn daar blijft het niet bij: de reistijd van de intercity tussen Zwolle en Roosendaal, die heel Brabant doorkruist, wordt tot zes minuten korter. De trein gaat namelijk ook tussen Arnhem en Nijmegen als intercity rijden. Voorheen diende de trein op dit stukje als stoptrein.  
Ook gaan er in de spits meer sprinters rijden tussen Den Bosch en Oss.
Meer treinenVolgens de NS zijn de meest ingrijpende wijzigingen sinds 2007 in het spoorboekje nodig om de komende jaren verdere groei mogelijk te maken. De nieuwe dienstregeling gaat op 11 december in. Vanaf vrijdag twaalf uur kan iedereen de nieuwe dienstregeling op de website van de NS bekijken.
Dagelijks gaan er vanaf 11 december honderdvijftig treinen meer rijden dan dit jaar. Voor komend jaar verwacht de NS een toename van het aantal reizigers met twee procent.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.