'Nicole wordt door partijdige rechters van haar eer beroofd', familie wil nieuwe rechters 

14 oktober 2016 om 19:30 • Aangepast 21 november 2020 om 06:57
nl
De nabestaanden van de in 1995 omgebrachte Nicole van den Hurk (15) willen dat de drie huidige rechters in de zaak vervangen worden. Ze hebben via hun advocaat een zogenoemd wrakingsverzoek gedaan. Dat gebeurde vrijdagochtend in de rechtbank in Den Bosch. Vader Ad van den Hurk en zijn familie voelen zich niet serieus genomen en vermoeden dat de rechters partijdig zijn.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel / Sandra Kagie
Geschreven door
Sebastiaan Quekel / Sandra Kagie

De familie van Nicole van den Hurk voelt zich al sinds de start van het proces onvoldoende gehoord door de rechtbank. Dit werd versterkt toen de rechtbank vrijdagochtend aangaf dat er geen juridische ruimte is om Nicole's halfbroer Tommy nog een keer aan het woord te laten.  
Woensdag op de eerste zittingsdag van de inhoudelijke behandeling van de zaak kreeg Tommy al spreekrecht, maar hij neemt er geen genoegen mee dat hij niet nog een keer het woord mag voeren.    
Advocaat trekt fel van leerAan het begin van de derde zittingsdag trok advocaat Korver van de nabestaanden van Nicole meteen fel van leer. Hij vroeg om een andere rechtbank wanneer de huidige rechters Tommy niet opnieuw aan het woord wilden laten. "De nabestaanden zijn van mening dat de rechters partijdig in deze zaak staan", bepleitte hij.

Wachten op privacy instellingen...

Het liefst willen de nabestaanden reageren op het pleidooi van donderdag van de advocaten van Jos de G. Die stelden in de rechtszaal dat Nicole een losbandig leven leidde en dat zij meerdere vriendjes tegelijk had.

Wachten op privacy instellingen...

Langslepende zaakWanneer de nabestaanden gelijk krijgen dan moeten de drie huidige rechters worden vervangen door drie nieuwe rechters. Hierdoor dreigt de langslepende rechtszaak, die al meer dan tweeënhalf jaar duurt, nog langer te duren. De wrakingskamer neemt woensdag een besluit over het verzoek van de familie.
Job Knoester, de advocaat van Jos de G., reageerde woest op de gang van zaken in de rechtbank:

Wraking vanuit de kant van de familie is volgens hem onmogelijk. "Alleen OM en de verdediging kunnen zo'n verzoek indienen", laat hij weten.

Volgens een woordvoerder van de rechtbank moet de rechter in het geval van een gemotiveerd wrakingsverzoek, en dat is dit, dit verzoek overdragen aan een wrakingskamer. Er wordt nu volgens haar bekeken of deze kamer vrijdag nog bij elkaar kan komen.
Wanneer dit lukt, is het niet zeker dat er ook vrijdag een beslissing wordt genomen over het verzoek van de familie.

Eis: 14 jaarNicole werd in 1995 verkracht en om het leven gebracht. Tegen verdachte Jos de G. werd woensdag veertien jaar cel geëist .
LEES OOK: Vader Nicole na eis: '14 jaar is te weinig, deze harteloze man heeft geen geweten'
De uitspraak in deze zaak staat gepland voor uiterlijk 11 november.
Volg de derde zittingsdag in ons liveblog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.