Hoe veel loodjes boter deed de keukenmeid in een zwampudding? - Omroep Brabant

Hoe veel loodjes boter deed de keukenmeid in een zwampudding?

14 oktober 2016 om 15:24
nl
Varkenspoten, schoenlapperstaart en zwampudding. Het Tilburgs archief zoekt koks die oude recepten willen uitproberen. Op 19 november houdt het archief een buffet met de smaak van toen: 'Aan Tafel'.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Tussen al de paperassen in het archief duiken ook regelmatig kookboeken of zelfgeschreven schriftjes met recepten op. Het archief vindt dat nu de tijd gekomen is om eens uit te proberen hoe al die oude recepten nou eigenlijk smaakten.
Hoe smaakte het bij de pastoorsmeid?Meer dan vijftig gerechten zijn uitgezocht. Recepten van een pastoorsmeid uit Diessen, van herbergierster Maria Donders en uit oude folders van Buisman en Calvé. Evenveeltjes, marionnais saus, rognons de veau en Rijnsche-wijnsoep... het klinkt goed maar hoe het proeft, weet bijna niemand meer.
Het archief zoekt nu hobbykoks die niet vies zijn van een experimentje. Wie durft zich aan deze gerechten te wagen? Eerst zelf even proberen zal niet overbodig zijn want wie weet nog wat je bedoelt met 'een lood boter' of 'drie stuivers brood''?
Aanmelden kan via de website van het archief.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.