Luc Janssens uit Boxmeer wordt priester: 'Het maakt me niet uit wat anderen van me vinden'

14 oktober 2016 om 19:20
nl
"Ik ben ontzettend blij dat het gaat gebeuren. Op deze dag heb ik lang gewacht." Vroeger werd Luc Janssens uitgelachen toen hij zijn wens uitsprak, maar nu is het toch zover. De 58-jarige kloosterling uit Boxmeer wordt priester. Zaterdag is zijn priesterwijding in de Sint-Petrusbasiliek in zijn woonplaats.
Profielfoto van Snoeren Manon
Geschreven door
Snoeren Manon

Zeldzame gebeurtenisLuc Janssens woont al jaren in het karmelietenklooster in Boxmeer. Het is ongeveer vijftien jaar geleden dat iemand uit de karmelietenorde tot priester is gewijd. Zaterdag is de bastiliek in Boxmeer het decor van de zeldzame gebeurtenis. Ook die locatie is bijzonder. Priesterwijdingen vinden namelijk vooral plaats in grote kerken, zoals de Sint Jan in Den Bosch. Nu wordt er voor hem een uitzondering gemaakt: "Ik heb een enorm gevoel van dankbaarheid. Het is erg bijzonder om in deze tijd een wijding te hebben. Het ontroert me."
Schaamte"Waarom ik priester wil worden, is niet in een aantal zinnen uit te leggen", vertelt de geboren Limburger. Het is voor hem niet makkelijk geweest om zijn droom te verwezenlijken. Als klein jochie groeide hij op in een streng gelovige familie. Hij kreeg regelmatig vervelende reacties van leeftijdsgenootjes als hij zijn wens van het priester-worden uitsprak. Daar schrok hij van en hij besloot daarom geen priester te worden. Op latere leeftijd besefte hij dat hij toch zijn droom moest najagen: "Het maakt me nu niet meer uit wat anderen van me vinden."
Rituelen en bisschop De KorteTijdens een uitgebreide dienst zal hij verschillende rituelen ondergaan om het priesterschap te ontvangen. Zo krijgt hij bijvoorbeeld 'het litanie van alle heiligen'. Tijdens dat ritueel gaat Janssens plat op de grond liggen terwijl God en alle heiligen worden aangeroepen. Op die manier wordt uitgedrukt dat hij zonder de hulp van God en alle heiligen niet genoeg kracht heeft om priester te zijn. Gerard de Korte, bisschop van bisdom Den Bosch, is aanwezig om een speciale preek te geven.
Janssens lacht zelf het hardstJanssens verwacht dat het erg druk gaat worden: "Naast de reguliere bezoekers, komen er ook mensen van andere parochies. Het hele dorp staat op z'n kop. Zelfs de burgemeester komt." Janssens laat zich niet meer door nare reacties tegenhouden: "Laat ze maar lachen." Zelf staat hij zaterdag namelijk met een brede glimlach in de basiliek. Met de titel van priester op zak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.