Video

Groot, groter, grootst: Brabant omarmt het Oktoberfest

14 oktober 2016 om 19:49
nl
Een kleinschalig evenement in de lokale kroeg is het al lang niet meer. Het Duitse Oktoberfest is ook in Brabant groot geworden. Weilanden en bouwhallen worden omgedoopt tot feestlocatie, waar duizenden mensen meezingen met Duitse schlagers. Grote Oktoberfeesten zijn niet langer voorbehouden aan de stad. Ook ondernemers in het buitengebied zien kansen.
Profielfoto van Yoeri Vugts
Geschreven door
Yoeri Vugts

"Veel mensen vergissen zich in de organisatie van een Oktoberfeest", waarschuwt Rob Reijnen van het Oktoberfest Tilburg. "Je moet veel investeren. Wij zijn al zes jaar bezig. Voorheen huurden wij het decor en de tafels, maar inmiddels is alles van onszelf. Ieder jaar halen we het weer uit de kast."
LEES OOK: Lederhosen en dirndljurken: bijna tijd voor Oktoberfest in Tilburg
Vriendenfeest Het Oktoberfest in Tilburg is inmiddels een bekend fenomeen als het gaat om Duitse themafeesten. De komende weken staan er nog zeker acht grote Oktoberfesten gepland in Brabant. Kleine dorpen als Soerendonk en Bakel organiseren ze tegenwoordig ook op grotere schaal. Net als in Cuijk, waar een groep vrienden dit jaar voor het eerst een editie opzet. "Wij verwachten meer dan 2000 mensen", zegt organisator Paul van Schajik.
In de Koepelhal in Tilburg waan je je even in het München van oktober. Aan ieder detail is gedacht: decor, kleding van het personeel en de muziek. "Wij hebben echte Duitse muziek, van bands uit München en Frankfurt." In Cuijk laten ze die Duitse eigenschappen los. "Wij willen ook vooral meezingen en haantjes eten. We maken er een eigen feestje van", aldus Van Schajik.
Commercieel geweldDe plaatselijke tapperij Kansas is wat minder blij met het commerciële geweld waarmee zulke grote feesten de kleinere aanbieders van Oktoberfesten omver dreigen te blazen. "Maar we moeten uitgaan van onze eigen kracht", zegt eigenaresse Marleen Kuipers. Haar collega in Tilburg profiteert juist van het grote Oktoberfest even verderop. "Wij organiseren vanavond een afterparty, zodat mensen die het feesten nog niet beu zijn, hier kunnen verder feesten."
Wil je weten waar een Oktoberfest bij jou in de buurt plaatsvindt? Kijk dan hier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.