Video

De Woenselse Poort moet sluiten, bepleit deskundige: ‘Dit valt niet meer te repareren’

16 oktober 2016 om 14:30
nl
De Woenselse Poort in Eindhoven heeft geen andere keus dan om zo snel mogelijk de deuren te sluiten en opnieuw te beginnen. Dat zegt strafrechtadvocaat en tbs-deskundige Jan-Jesse Lieftink op basis van het vrijdag gepubliceerde inspectierapport. “Het staat nu vast dat het één grote puinhoop is daar in Eindhoven”, meldt Lieftink aan Omroep Brabant.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Volgens de inspectie is De Woenselse Poort onvoldoende veilig voor medewerkers en bewoners. Er zijn direct maatregelen nodig om de situatie te verbeteren.
Die verbetering is volgens Lieftink niet meer mogelijk. “Wat willen ze doen dan? Werknemers aannemen die de rotzooi van anderen moeten opruimen en helemaal opnieuw met de behandeling moeten beginnen?”[Tweet:https://twitter.com/tbsadvocaat/status/786997186433351680]
Bekijk onze speciale themapagina over De Woenselse Poort met verhalen van (ex-)cliënten, advocaten en meer
'Triest en ronduit bizar'Samen met zijn cliënten heeft Lieftink de afgelopen weken veelvuldig contact gehad met de inspectie. “Ze zagen onmiddellijk de ernst van de situatie in. Eigenlijk is de situatie nog veel erger dan Omroep Brabant vorige maand schetste. Het is ernstig en bizar dat er eerst media-aandacht nodig is om deze gigantische beerput open te krijgen.”
De inspectie constateerde na gesprekken met vijftig betrokkenen dat er sprake is van intimidatie en verbale en fysieke agressie door bewoners. Medewerkers doen vaak geen aangifte omdat zij bang zijn voor represailles door de patiënten.[YouTube:https://youtu.be/kX0iDB1_Cu0]
'Werkelijk triest'“We mogen heel blij zijn dat dit nu eindelijk in de openbaarheid is gekomen, maar laten we voorop stellen dat het werkelijk triest is dat dit kan in zo’n instelling”, betoogt Lieftink. “Als de boel op orde was geweest, hadden er misschien nog wel mensen geleefd en waren er minder incidenten geweest.”
In een schriftelijke reactie gaat het bestuur diep door het stof vanwege de onderzoeksresultaten. “We herkennen en erkennen deze conclusies van de Inspectie en we zijn doordrongen van de ernst van de situatie. Onze zorg hoort op orde te zijn.”
ZIE OOK: ‘Angstaanjagende conclusies’, CDA eist snelle verbetering bij onveilige tbs-kliniek in Eindhoven
'Goede zorg niet mogelijk'Die reactie is opvallend, want anderhalve maand geleden kon De Woenselse Poort zich niet herkennen in de signalen die Omroep Brabant schetste over onveiligheid en drugsgebruik. “Wij betreuren het beeld over De Woenselse Poort dat door berichtgeving van Omroep Brabant wordt opgeroepen. Er is weinig aandacht voor de feiten”, schreef de directie toen.
Hoewel De Woenselse Poort nu wel op korte termijn verbetering belooft, denkt Lieftink dat het geen zin meer heeft. “Die cliënten moeten zo snel mogelijk ondergebracht worden in een andere instelling. De angstcultuur gaat nu alleen maar overheersen en erger worden. Nu de kliniek onder een vergrootglas ligt, is goede en professionele zorg niet meer mogelijk.”
Heeft u ervaringen met De Woenselse Poort die u met Omroep Brabant wilt delen? Stuur dan een e-mail naar [email protected].[YouTube:https://youtu.be/r4D7pDqQwxM]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.