Verraderlijke buskruitbom onder de grond: fladdermijn geeft geheimen prijs

15 oktober 2016 om 21:44 • Aangepast 21 november 2020 om 06:53
nl
In Bergen op Zoom is een bijzondere ontdekking gedaan. Archeologen hebben bij het NS-station de eeuwenoude resten gevonden van een zogenoemde fladdermijn. Dat is een ondergrondse kamer buiten de vesting die werd volgestopt met buskruit. Als de vijand er bovenop stond, ging de lont in het kruitvat en werd alles en iedereen opgeblazen.
Profielfoto van Joachems Willem Jan
Geschreven door
Joachems Willem Jan

Volgens de archeologische dienst van Bergen op Zoom is dit vermoedelijk de eerste fladdermijn die in ons land is ontdekt. Het bouwwerk dateert uit 1701 en maakte deel uit van de vesting die door de befaamde architect Menno van Coehoorn werd aangelegd. [tweet:https://twitter.com/willemjanjo/status/787350747767795713]
VuurpijlenDe fladdermijn zat vast aan ravelijn Wassenaar. Een fladdermijn werd in die tijd ook wel 'fougasse' genoemd. Er waren op dit punt van de vesting zes van dit soort gemetselde kamertjes.
Tussen alle kamers en de vesting liep een lange kaarsrechte buis waarin een lont lag. Er zijn aanwijzingen dat er ook vuurpijlen doorheen werden geschoten om het kruit te doen ontbranden, soms meer dan honderd meter verderop.[tweet:https://twitter.com/willemjanjo/status/787361917924966400]
De vondsten werden zaterdag getoond tijdens de Nationale Archeologiedagen. De Brabantse cultuurgedeputeerde Henri Swinkels nam ook een kijkje op het opgravingsterrein aan de Zuid-Oostsingel en hij bezocht ook andere Brabantse plaatsen.
[tweet:https://twitter.com/HenriSwinkels/status/787228603859820544]
Onderaardse gangenNaast de fladdermijn werden ook de andere bouwwerken op het terrein getoond aan het publiek: twee onderaardse gangen die een jaar geleden al werden ontdekt. Een van de gangen was oorspronkelijk 110 meter lang.
Van die gang is nu nog maar 58 meter van over omdat er halverwege aan de Zuid-Oostsingel een heipaal doorheen is geslagen van het voormalige GGD-gebouw.
LuistergatenUit onderzoek in de gang blijkt dat er om de zeven meter nisjes in de muur zitten. Dat waren luistergaten, zodat de soldaten konden horen of de vijand ergens aan het graven was. In zo'n geval werden op die plek de muren doorbroken en legden de sappeurs een lading buskruit onder de vijand. Daarna ging de lont er aan en vloog iedereen daar de lucht in.
In Bergen op Zoom zijn er vaker onderaardse gangen ontdekt,. soms ook door bewoners, onder in de tuin.
Het is de bedoeling dat deze resten van de vesting straks weer worden afgedekt met een dikke laag zand. Mogelijk komen ze op de een of andere manier terug in de nieuwbouw. Maar het kan ook dat ze onzichtbaar blijven.  
Zaterdag waren ze eenmalig te bekijken, zondag niet meer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.