Video

Na jaren is Johan Lammerts geen bondscoach meer: 'Een beetje raar is het wel'

16 oktober 2016 om 20:36
nl
Met het WK wielrennen in Qatar kwam er een einde aan de lange periode van Johan Lammerts als bondscoach van de KNWU. De Puttenaar wisselt met Thorwald Venenberg van positie en gaat bij de bond verder als technisch directeur. 
Profielfoto van Job van der Zon
Geschreven door
Job van der Zon

"Een beetje raar is het wel, dit einde van een tijdperk. Maar ik sluit het wel met een goed gevoel af", zei Lammerts toen hij zondag voor het laatst uit de auto stapte. Vooral de dames gaven hem het afgelopen decennium dat goede gevoel. Met twee olympisch kampioenen op rij (Vos en Van der Breggen) en een handvol wereldtitels voor diezelfde Vos en tijdritspecialiste Ellen van Dijk gaat Lammerts de boeken in als de succesvolste wielerbondscoach ooit. "De vrouwen hadden een mooi boekje voorbereid ter afscheid. Heel mooi, dan word je er ook extra mee geconfronteerd."
Bijna afsluiten met een klapperDe laatste vier WK's had Lammerts ook de mannenploeg onder zijn hoede. Medailles winnen bij de wegwedstrijd lukte niet, wel op de tijdrit met Tom Dumoulin. Alleen in Ponferrada in 2014 was de bondscoach ontevreden over de prestatie van de Oranje-ploeg. Bij zijn laatste WK zat er nog bijna een verrassing in, maar de poging van Tom Leezer stierf in de laatste meters op het asfalt van Doha in schoonheid. 
"Natuurlijk zijn medailles belangrijk, maar dat is niet het enige waar ik op afgerekend hoop te worden", keek Lammerts terug op de laatste jaren. Hij doelt daarmee op het teamproces, dat onder zijn leiding vorm heeft gekregen. Al bij zijn aantreden liet Lammerts weten een groep te willen smeden van de individuele sporters, die lang niet altijd met elkaar door een deur konden.
Lammerts smeedde een teamZo zette hij Lars Boom en Niki Terpstra tegenover elkaar in een wegrestaurant, net zo lang tot de onmin uit de wereld was en de een zich weer voor de ander wilde opofferen. "Wat dat betreft staat er echt een team nu. Daar ben ik wel trots op."
In Qatar gaf de bondscoach zijn laatste aanwijzingen vanuit de ploegleidersauto. "Ik ga het missen, maar ik blijf er nauw bij betrokken. Ik hoop toch dat we de komende jaren mooie resultaten behalen." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.