Video

Honderden Q-koortspatiënten klagen Staat aan: 'Ook wij zijn mensen'

17 oktober 2016 om 11:28
nl
Bijna tien jaar na de forse Q-koortsuitbraak in Herpen staan maandag ruim driehonderd die hierdoor ziek geworden in de rechtbank in Den Haag. Zij spanden een zaak aan tegen de Nederlandse Staat, om zo een schadevergoeding af te dwingen. De Staat, zo vinden de klagers, heeft veel te lang gewacht met het nemen van maatregelen, zegt Q-koortspatiënt Michel van den Berg.
Profielfoto van Rutger de Quay
Geschreven door
Rutger de Quay

In 2007 werd Brabant getroffen door de grootste Q-koortsuitbraak ter wereld, waarbij 74 doden vielen en ruim 4200 mensen ziek werden. Nu klagen zo'n 300 patiënten de Staat voor een schadevergoeding. "De landbouwsector is ruim gecompenseerd, maar de mensen die getroffen zijn moet je ook niet in de kou laten staan", vindt Michel van den Berg.
'Huwelijken gestrand en inkomens kwijtgeraakt door q-koorts'Net als andere Q-koortspatiënten heeft Van den Berg nog steeds een kwakkelende gezondheid. Daarom vindt hij, samen met andere patiënten, moet de staat zijn verantwoordelijkheid nemen voor de epidemie. "Wij vinden dat er kwalijk is gehandeld, mensen zijn hun huis en inkomen kwijtgeraakt, huwelijken zijn gestrand, er wordt met twee maten gemeten. De landbouwsector is voor 55 miljoen euro gecompenseerd, wij patiënten hebben niks gekregen," zegt Van den Berg.
Van den Berg is strijdbaar. "Als deze rechter het niet met ons eens is, gaan we in beroep. Desnoods tot aan het Europese hof. Maar het liefste willen we dat, mocht de rechter ons gelijk geven, de minister ons uitnodigt voor een gesprek. Als de hoogste rechter ons ongelijk geeft zullen we dat accepteren, maar vandaag wordt een belangrijke eerste stap gezet", besluit Van den Berg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.