De verhalen achter 100 Champions League-wedstrijden van PSV

18 oktober 2016 om 00:00
nl
Bayern Munchen-PSV is woensdag de 101-ste Champions League-wedstrijd voor de Eindhovense club. De eerste was tegen Zalgiris Vilnius. De honderdste enkele weken geleden in Rusland tegen FK Rostov. 100 Champions League-wedstrijden, met ieder een eigen verhaal. De één memorabeler wat dan de ander.
Profielfoto van Post Paul
Geschreven door
Post Paul

Één persoon maakte namens PSV al die wedstrijden mee en dat is Mart van den Heuvel. Eerst ruim 25 jaar als verzorger, tegenwoordig als team-manager. Van die eerste wedstrijd, in september 1992 tegen Zalgiris Vilnius uit Litouwen, weet Van den Heuvel dat het destijds voelde als een heuse expeditie.
Hagelslag en pindakaas"Naar dat soort landen namen we alles zelf mee. Brood, pasta, groenten, vlees en ook kaas, hagelslag en pindakaas. Tegenwoordig is dat bijna nergens meer nodig, maar destijds kwamen we in landen waar toen dat soort zaken niet naar onze maatstaven was."
PSV loopt Champions League-finale misSinds PSV meedoet aan de Champions League had het wellicht één keer de mogelijkheid om de Cup met de grote oren ook te winnen. Het PSV van Guus Hiddink leek het grote AC Milan in 2005 in de halve finale uit te kunnen schakelen. Na de 2-0 nederlaag in Milaan was een ontketend PSV in de return in eigen stadion oppermachtig en kwam het zelf ook op een 2-0 voorsprong. Maar de genadetik kon niet worden uitgedeeld.
AC Milaan scoorde tegen en ging uiteindelijk naar de finale in Istanbul tegen Liverpool. Dat werd overigens ook een memorabele. De Milanezen verspeelden een 3-0 voorsprong en Liverpool ging met de Cup aan de haal.
'We waren beter dan AC Milan'Van den Heuvel: "Dat Milan die finale niet won is een verzachtende omstandigheid, want wij hadden daar kunnen staan. Het is echt zonde dat we toen toch uitgeschakeld werden, want we waren beter dan AC Milan en speelden geweldig. We zijn nog nooit zo dicht bij een Champions League-finale geweest."
Verdeeldheid bij PSV door 9-11Om een andere reden onvergetelijk was het duel dat PSV op 11 september 2001 in Nantes speelde. Enkele uren nadat twee vliegtuigen zich in het WTC in New York boorden moest PSV aan de bak. Met een verdeelde selectie die liever niet wilden spelen.
"Mijn kamer zat die middag vol, want iedereen wilde op TV kijken wat er in Amerike gebeurde. Veel spelers waren geëmotioneerd door de gebeurtenissen, maar we hadden ook wat jongens die er wel begrip voor hadden. Er zat een verdeeldheid in die groep qua cultuur. Die jongens hebben een andere opvoeding en levensopvatting dan wij als Europeanen of Nederlanders en dat moet je ook kunnen accepteren."
Niet kansloos tegen Bayern MunchenWoensdag volgt dus Champions League-duel 101. Uit tegen Bayern Munchen. Op voorhand één van de moeilijkste die PSV ooit voor de kiezen heeft gehad ?
"We zijn niet kansloos. Je moet een goede dag hebben en top zijn. Dan zijn we zeker niet kansloos. Waarom zouden we Bayern Munchen niet kunnen verslaan? We hebben ook ooit bij Barcelona gewonnen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.