Video

Honderden Q-koortspatiënten klagen staat aan: 'Ook wij zijn mensen'

17 oktober 2016 om 15:55 • Aangepast 21 november 2020 om 06:52
nl
Het was maandag een drukte van belang in de rechtbank van Den Haag, waar Q-koortspatiënten het opnamen tegen de Nederlandse staat. De rechtbank doet op 14 december uitspraak.
Profielfoto van Rutger de Quay
Geschreven door
Rutger de Quay

In 2007 werd Brabant getroffen door de grootste Q-koortsuitbraak ter wereld, waarbij 74 doden vielen en ruim 4200 mensen ziek werden. Nu klagen om precies te zijn 301 patiënten de Staat aan voor een schadevergoeding.
"De landbouwsector is ruim gecompenseerd, maar de mensen die getroffen zijn moet je ook niet in de kou laten staan", vindt Michel van den Berg. Omroep Brabant-verslaggever Koen Wijn volgt de rechtszaak vanuit Den Haag.
Uitloop van rechtszaakDe rechtszaak loopt voorlopig langzamer dan gepland. Voor het betoog van twee leden van Q-uestion was veertig minuten uitgetrokken, maar dit liep uit tot anderhalf uur.
De advocaat van de patiënten moest 'even slikken' toen hij de verhalen opnieuw hoorde, maar volgens de staat is het 'niet aannemelijk te maken' dat Q-koortspatiënten schade hebben gelopen door toedoen van de staat.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK: Waarom worden Q-koortspatiënten niet gecompenseerd en boeren wel?
'Huwelijken gestrand en inkomens kwijtgeraakt'Net als andere Q-koortspatiënten heeft Van den Berg nog steeds een kwakkelende gezondheid. Daarom vindt hij, samen met andere patiënten, moet de staat zijn verantwoordelijkheid nemen voor de epidemie.
"Wij vinden dat er kwalijk is gehandeld, mensen zijn hun huis en inkomen kwijtgeraakt, huwelijken zijn gestrand, er wordt met twee maten gemeten. De landbouwsector is voor 55 miljoen euro gecompenseerd, wij patiënten hebben niks gekregen," zegt Van den Berg.
Volgens de advocaat van Van den Berg, Luc Rohof, heeft de overheid "na de uitbraak twee jaar lang de boot afgehouden". Tijdens de zitting worden onder andere beelden vertoond van een eerdere hoorzitting in het provinciehuis.

Wachten op privacy instellingen...

Van den Berg is strijdbaar. "Als deze rechter het niet met ons eens is, gaan we in beroep. Desnoods tot aan het Europese hof. Maar het liefste willen we dat, mocht de rechter ons gelijk geven, de minister ons uitnodigt voor een gesprek. Als de hoogste rechter ons ongelijk geeft zullen we dat accepteren, maar vandaag wordt een belangrijke eerste stap gezet", besluit Van den Berg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.