Jacht op 'mobiele bandieten' die het gemunt hebben op vrachtwagens

17 oktober 2016 om 16:40
nl
De politie merkt dat er steeds meer aangiftes en tips binnenkomen over diefstal van de inhoud van vrachtwagens op de A67. Volgens de politie gaat het om 'mobiele bandieten', mobiele brigades van dieven die door Nederland en omringende landen heentrekken en het gemunt hebben op de inhoud van vrachtwagens.
Profielfoto van Rutger de Quay
Geschreven door
Rutger de Quay

Volgens Dennis Janus van de Landelijke Eenheid van de politie is er sprake van een waterbedeffect: "Als de politie op één plek de controle opvoert, verplaatsen deze bendes zich weer naar een ander gebied. Dat zag je bijvoorbeeld ook met de overlast van gebedel in de treinen: toen er actief gecontroleerd werd, verdwenen de bendes uit Nederland maar kregen we juist veel meldingen uit omringende landen."
Zoeken naar dure inhoudDe dieven zijn vooral geïnteresseerd in de inhoud van vrachtwagens. "Ze kiezen nooit voor veevervoerders", lacht Janus. "Ze richten zich meestal op elektronica en andere producten die je vrij eenvoudig kan verkopen."
De A67 is een belangrijke vervoersader voor vrachtverkeer tussen de Antwerpse haven en het Duitse achterland. "We rijden liever drie keer voor niks dan dat de inhoud van een vrachtwagen gestolen wordt," legt Janus uit. Daarom adviseert hij weggebruikers om direct 112 te bellen als zij verdachte situaties zien.
Wat zo'n verdachte situatie dan precies is? "Als jij en ik op een tankstation rondlopen, zullen we in één rechte lijn van het tankstation lopen. Dit soort dieven houden zich graag op, ze snuffelen een beetje rond. En op bepaalde momenten van de dag heeft de meerderheid van de mensen niet zoveel te zoeken op zo'n tankstation," besluit hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.