Thérèse Hiwat met 41 messteken gedood: een reconstructie

19 oktober 2016 om 02:37 • Aangepast 21 november 2020 om 06:50
nl
41 messteken maakten vorig jaar april een einde aan het leven van Thérèse Hiwat uit Tilburg. De moeder en oma van 68 had niemand wat aangedaan. Maar ze had pech. In haar eigen huis stierf ze, door toedoen van een inbreker die op haar geld en kostbare spullen uit was. Dinsdag stond de verdachte voor de rechter in Breda.
Profielfoto van Joachems Willem Jan
Geschreven door
Joachems Willem Jan

De vroege ochtend van 26 april 2015. Medeflatbewoner Juliandro A. (20), breekt in bij Thérèse. Hij klimt via de buitenkant van de flat naar binnen. Het slachtoffer slaapt.
SteekwondenWat er daarna gebeurt staat niet precies vast. Maar Thérèse verzet zich, ze loopt al in haar slaapkamer steekwonden op. In de gang valt ze tegen een vaas, die breekt. In de huiskamer valt ze opnieuw.
Zie ook: Dode vrouw gevonden in flat Tilburg, vermoedelijk misdrijf
Buurtbewoners horen hevig gegil en gekrijs maar kunnen het niet thuisbrengen. Ze overlijdt rond zes uur die ochtend in haar appartement. Intussen ontkomt de dader ongemerkt met pinpas met code, sieraden en een laptop.
Het drama blijft urenlang onopgemerkt. Half twee die middag komt er een anonieme melding binnen bij de politie. Een man vertelt dat er in de flat aan de Bartokstraat een vrouw vastgebonden zit.
Opgedroogd bloedAgenten nemen poolshoogte en zien buiten al kasten open staan. Ze dringen binnen en vinden een grote plas opgedroogd bloed. In de woonkamer treffen ze mevrouw Hiwat aan. Haar zoons identificeren haar.
Sectie wijst uit: ze liep ongeveer 41 steekwonden op. Ook andere verwondingen zijn waarneembaar, ze is ook hard vastgepakt. Op een van de koffers in de logeerkamer vinden agenten DNA van Juliandro. Dat materiaal is nog niet thuis te brengen, later wel.
Zie ook: 'Verdachte woonde net als dood gevonden Thérèse Hiwat in flatgebouw in Bartokstraat Tilburg'
Na een tip pakken agenten al diezelfde dag flatbewoner  'Django' op. Maar hard bewijs ontbreekt. Op 4 mei probeert Juliandro te pinnen met de pas van Thérèse. Hij heeft ook haar code die dramatische nacht buitgemaakt. Dat pinnen mislukt omdat de pas al geblokkeerd is.
Ook sieraden, zoals een ring, worden te koop aangeboden, in Rotterdam. Ook een tablet heeft hij meegenomen en verpatst hij voor twintig euro.

Wachten op privacy instellingen...

In rug gestokenIn de nacht van 27 op 28 december 2015 slaat de inbreker opnieuw toe in dezelfde flat. Een ouder stel is het slachtoffer. Weer komt de dader al klimmend via de buitenkant naar binnen. De bewoner van 78 wordt geslagen en geschopt en in zijn rug gestoken en vastgebonden. Ook zijn vrouw kan geen kant uit. Beide worden hulpeloos achtergelaten.
Zie ook: Ouder echtpaar uren vastgebonden op slaapkamer na overval in flat Bartokstraat Tilburg, man gewond
Kort daarna pint de dader op het Wagnerplein met de gestolen pas. Vermomd en met een briefje waarop de pincode stond. Dezelfde man wordt door camera's op het NS-station gespot. De ring rondom 'Django' sluit zich.
Als dan ook nog vrienden van hem melding van zijn verdachte gedrag komen de schijnwerpers steeds meer op hem te staan. De man die de gestolen laptop koopt voor twintig euro krijgt de indruk dat Juliandro iemand heeft vermoord. Een andere kennis noemt hem 'de duivel van het klimmen'.
BewijsEind februari 2016 heeft de politie zo veel belastende bewijzen dat ze hem opnieuw kunnen oppakken en nu blijft hij in de cel. Dinsdag hoorde de verdachte dertig jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.
Zie ook: 'Hij stak haar 41 keer', justitie wil verdachte van doden Thérèse Hiwat dertig jaar in cel


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.