Video

'Hij stak haar 41 keer', justitie wil dertig jaar cel voor moord op Thérèse Hiwat

18 oktober 2016 om 22:10 • Aangepast 21 november 2020 om 06:50
nl
Voor de rechtbank in Breda is dertig jaar gevangenisstraf geëist tegen de man die vorig jaar de Tilburgse Thérèse Hiwat (68) zou hebben doodgestoken. “De maximale tijdelijke celstraf buiten levenslang is niet alleen passend, maar ook noodzakelijk om de maatschappij tegen deze Tilburger te beschermen”, aldus de officier van justitie.
Profielfoto van Joachems Willem Jan
Geschreven door
Joachems Willem Jan

Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat Juliandro 'Django' A. de dader is. Zo vond de politie bloedsporen van Thérèse op de jas van Juliandro A.
'Alibi klopt niet'In de flat van het slachtoffer aan de Bartokstraat trof de politie ook DNA van A. aan. Zijn alibi klopt ook niet met waarnemingen van buren. Er zijn verder belastende verklaringen, zijn mobieltje was uitgepeild bij een pinautomaat waar een gestolen pas werd gebruikt en zijn ov-chipkaart wees uit dat de verdachte in Rotterdam was, waar een gestolen ring werd verkocht.  
Thérèse werd op 26 april 2015 thuis, in haar appartement met 41 messteken doodgestoken. Mogelijk had ze de indringer herkend als mede-flatbewoner en moest ze daarom dood. Dat is onbekend omdat de verdachte weigert wat te zeggen. Het misdrijf had een grote impact in Tilburg. Honderden mensen liepen mee in een stille tocht voor Thérèse.
Zie ook: 'Ze was zo lief en zachtaardig'
'Geen commentaar'De verdachte werd dinsdag uitgebreid ondervraagd door de rechtbank, maar hij zweeg en zei herhaaldelijk "Geen commentaar."
Op enkele vragen kwam er meer. Kende u haar? "Ik weet wie ze is." Daarna vroeg de rechtbank: Bent u erbij geweest? ''Nee." Heeft u dit haar aangedaan? "Nee."

Wachten op privacy instellingen...

Haar beide zoons mochten in de rechtszaal vertellen over de impact. Een van hen zei in de richting van het beklaagdenbankje: "Wat heb je ons afgenomen... ik mis je stem en lach...Wat waren haar laatste woorden?", vroeg hij terwijl hij strak naar de verdachte keek.  

Wachten op privacy instellingen...


De nabestaanden toonden zich ook geschokt door het alsmaar zwijgen van de verdachte. "De eerste stap van vergiffenis is het tonen van berouw, maar jij zwijgt", zei een van de zoons.
Turks echtpaarOp de aanklacht stonden naast de doodslag nog enkele andere misdrijven waar de Tilburger ook van wordt verdacht. Zo brak hij op 28 december 2015 vorig jaar ook in bij een ouder Turks echtpaar in de flat.
Hij zou de 78-jarige man hebben aangevallen met een mes en in zijn rug hebben gestoken. Het slachtoffer overleefde dit maar net. A. pinde daarna 500 euro met de bankpas van de man.

Wachten op privacy instellingen...

Het paar zat urenlang hulpeloos opgesloten in hun eigen huis voordat ze alarm konden slaan. De verdachte had zelfs de telefoonkabel doorgeknipt. "De verdachte heeft de kans op een dodelijke afloop bewust aanvaard", zei de officier van justitie over dit misdrijf.
'Altijd ontkend'De verdachte, bewoner van de flat, werd in februari dit jaar voor de tweede keer opgepakt nadat hij eerder vanwege gebrek aan bewijs was vrijgelaten. Hij heeft altijd ontkend dat hij Hiwat heeft gedood en wilde ook niet meewerken aan het politieonderzoek.
"Iemand die geen inzicht geeft in de oorzaak van zijn extreem agressieve en gewetenloze gedrag, moet zo lang mogelijk worden gestraft zodat hij geen nieuwe slachtoffers kan maken”, aldus de officier.
GeweldsexplosieZe sprak van een 'geweldsexplosie'. En ze vroeg zich af: "Wat is er met deze jongen aan de hand dat hij zoiets beestachtigs kon doen?" Onderzoek in een kliniek leverde niks op, mede omdat de verdachte niet mee wilde werken.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak. Hier lees je een reconstructie van de gebeurtenissen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.