Kringloopwinkel en klant raken in 'gevecht' met elkaar: 'Hij is gewoon een oplichter'

OOSTERHOUT - "Hij heeft me belazerd en bedonderd." Het gaat over John Semerel van Kringloopwinkel Goedkoop & Zo in Oosterhout. De moeder van Marijke Koorn overleed de dag voor kerst en daarom moest haar kamertje in het verpleegtehuis leeggehaald worden. Marijke besloot een kringloopwinkel in schakelen omdat ze geen tijd en middelen had dit zelf te doen.

En daar gaat het mis volgens Marijke Koorn. "De spullen zouden eigenlijk op vrijdag opgehaald worden, maar dat ging niet door. Het was allemaal heel vaag." Er nadert ook een deadline van het verpleegtehuis. Uiterlijk vijf dagen na overlijden moet de kamer leeg zijn. "De spullen waren volgens John niets waard. Vandaar dat ik uiteindelijk maar akkoord ging met een ontruiming."

Die ontruiming kostte 208 euro. "Ik moest tweehonderd euro betalen. Er zat namelijk nog een rollator bij die wél te verkopen was." Het waren niet heel veel spullen. "Het was een kamertje van amper twintig vierkante meter. Een geverfde tafel, rieten mandjes, een schilderij, wat stoeltjes en een kleine kast. Veel meer was het niet."

Marijke vertrouwt het niet en stuurt een paar dagen later haar zus naar de kringloopwinkel. Die ziet dat daar de spullen van hun moeder wel degelijk voor een aardig bedrag worden aangeboden. "De bank stond gewoon voor 350 euro te koop. De mandjes waren ook al verkocht."

Afspraken
"Ik heb duidelijk met mevrouw overleg gepleegd", zegt John in een reactie. Er zijn keurige afspraken gemaakt. Ze wist met wie ze belde en dat ze te maken had met een kringloopwinkel." Het bankje verkocht John voor vijftig euro via Marktplaats, de mandjes en schilderijen verkoopt hij in zijn winkel. De rest gaat weg. 

Marijke besluit contact op te nemen met John. Die gesprekken verliepen volgens Marijke 'erg moeizaam'. "Hij begon te schreeuwen en te schelden." Het hielp niks. Als ze haar frustraties uit op Facebook gaat het snel. Het bericht wordt binnen een paar dagen driehonderdvijftig keer gedeeld. Ook volgen er vele, soms zelfs persoonlijke, reacties. "Dit had ik echt nooit verwacht."

Maar John vertelt precies het tegenovergestelde. Volgens hem begon Marijke juist met tieren en schelden. "Ik heb nog aangeboden haar het verdiende geld te geven, maar dit was niet genoeg. Ik heb niks anders gedaan dan dat ik normaal doe. Het was een ontruiming, het moest allemaal heel snel. En dat heb ik ook gedaan."

Aangiftes
Hoe het nu verder gaat, is nog even wachten. Maandag gaat Marijke aangifte doen. "Dat geld krijg ik toch niet meer terug. Ik wil graag andere mensen waarschuwen. Deze man is gewoon een oplichter." Ook John laat het er niet bij zitten en gaat aangifte van laster en smaad doen. "Ik heb alles netjes uitgelegd, ben bij haar langs geweest en heb haar gebeld. Ze wil het gewoon niet begrijpen. Wat denkt ze dan? Dat ik dit allemaal gratis doe?"