De wolf was met kerst even in Brabant: ‘Dit is uniek voor onze provincie’

EINDHOVEN - Voor het eerst sinds het uitsterven van de wolf in Nederland, was er recent een Duitse wolf in Brabant. Rond de kerstdagen stak de wolf de grens over en is via Limburg en vervolgens Brabant in België beland. Dat is erg bijzonder, maar volgens boswachter Frans Kapteijns moeten we niet te hard juichen, want de wolf zal zich voorlopig niet in Brabant vestigen.

“We denken wel dat er al vaker wolven in Brabant zijn geweest, maar dat ze nog nooit zijn ontdekt. Dit is de allereerste keer dat we zeker weten dat er eentje door Brabant is getrokken. Dat is uniek”, legt de boswachter uit.

Eten zoeken
“Een wolf kan makkelijk zestig tot tachtig kilometer of meer afleggen als hij voedsel zoekt. Dus dit beest is waarschijnlijk op zoek gegaan naar eten of op zoek gegaan naar een nieuwe plek voor de roedel.” Volgens Kapteijns gaat hij waarschijnlijk weer terug naar Duitsland, omdat er in Vlaanderen te weinig voorzieningen zijn voor de wolf. 

De wolf heeft een halsband om met een zender erin, zodat biologen precies weten waar het dier zich bevindt. In Brabant zal het dier zich voorlopig zeker niet vestigen. “Er zijn te weinig mogelijkheden om roedels te vormen, de natuurgebieden zijn hier te klein. Daarom willen we in Brabant ook graag aaneengesloten natuurgebieden. Maar dat is allemaal toekomstmuziek.” 

Gevaarlijk
We hoeven volgens de boswachter niet bang te zijn als de wolf straks weer door Brabant zou trekken. “Ze zijn niet gevaarlijk. Mensen zijn gevaarlijker voor wolven dan andersom. Ze willen mensen juist mijden. Ze willen gewoon voedsel en de mens staat niet op de menukaart van de wolf.” 

Meer over dit onderwerp:
dieren wolven frans kapteijns