Video

Gaat deze speciale fietsbel zorgen voor minder verkeersongelukken met fietsers?

18 oktober 2016 om 22:00 • Aangepast 21 november 2020 om 06:49
nl
Op het Pierson college in Den Bosch is dinsdag het project Save2Bike van start gegaan. Kinderen krijgen een speciale fietsbel die met behulp van een app oplicht en geluid maakt als de kinderen een gevaarlijk punt naderen. Zo weten ze dat ze extra moeten opletten.
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

Gebruikers van de app worden zich zo bewust van hun gedrag in het verkeer. Uiteindelijk moet het aantal verkeersongelukken met fietsers dalen. Per jaar komen er nu in Nederland zo’n 200 fietsers om door ongelukken. Daarnaast raken 66.000 fietsers zodanig gewond dat ze naar het ziekenhuis moeten en nog eens 12.000 fietsers raken lichtgewond.

Wachten op privacy instellingen...

Test start in Den BoschEen groep leerlingen van het Pierson College uit Den Bosch en het Rodenborch-College uit Rosmalen gaan de bel nu twee maanden testen. Daarna wordt er gekeken of deze bel en app in meerdere gemeenten gelanceerd kunnen worden. Jan-Willem de Koster van het Bossche bedrijf SAP ontwikkelde de app en fietsbel en kwam erachter dat er heel veel gevaarlijke punten in Den Bosch zijn. "Dat zijn er heel wat", vertelt hij. "Ik heb er minimaal honderd geteld."

Wachten op privacy instellingen...

De informatie over de gevaarlijke punten krijgen De Koster en zijn collega's binnen via de politie en verzekeringsmaatschappijen. In de app is een kaartje te zien maar daarop groene vlekken. Dit zijn gevaarlijke zones. "Zodra de kinderen binnen deze zone komen, licht de bel op en maakt hij geluid", legt De Koster uit. "Zo weten ze dat ze extra moeten opletten." Maar daarvoor hoeven de kinderen niet op het scherm van hun telefoon te kijken. "Dat zou te gevaarlijk zijn, de telefoon kan gewoon in hun tas."

Wachten op privacy instellingen...

Handig als je van ver komtRalf van der Plas (12) uit Rosmalen is één van de kinderen die de app en bel gaat testen. Hij vindt de bel zeker handig. "Als je van ver komt fietsen en je weet niet goed of het een gevaarlijk kruispunt is, kan deze bel helpen." Zelf komt Ralf langs een stuk of vijf gevaarlijke punten tijdens zijn fietstocht naar school. "Dus dat is wel veel."
Er is ook nog een wedstrijd verbonden aan het project. Hoe meer de kinderen fiets, hoe meer punten ze verdienen. De uiteindelijke hoofdprijs? Een smartwatch. Dus Ralf weet wat hem te doen staat. "Veel fietsen!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.