'Essent is het meest vervuilende energiebedrijf in Nederland'

18 oktober 2016 om 16:39
Van alle energieleveranciers in Nederland is Essent - met het hoofdkantoor in Den Bosch - het meest vervuilend. Dat stellen de Consumentenbond, Natuur& Milieu, Greenpeace en milieu-organisatie Wise op basis van onderzoek. Van de vijf grootste leveranciers die in Nederland actief zijn, scoort alleen Eneco een voldoende, namelijk een 7. Essent sluit als meest vervuilend de ranglijst met een 3.
Profielfoto van Cartens Raoul
Geschreven door
Cartens Raoul

De belangrijkste reden is dat het Bossche bedrijf nog veel elektriciteitscentrales op kolen stookt.
TegenwerkingIn totaal werden 34 stroomleveranciers onderzocht. Twee derde van de bedrijven draagt niet bij aan de verduurzaming van de Nederlandse stroommarkt. Volgens de onderzoekers werken sommige bedrijven dit zelfs tegen.
"Ze investeren relatief weinig in duurzame energie, maar kiezen vooral voor grijze stroominkoop tegen bodemprijzen. Ook proberen ze hun oude, vaak vervuilende, centrales zo lang mogelijk in bedrijf te houden. Daardoor draaien ze nog voor een groot deel op niet-duurzame bronnen als kolen, gas of kernenergie", aldus de onderzoekers.
Kleintjes doen het goedTen opzichte van vorig jaar is de gemiddelde score van alle leveranciers tezamen wel licht gestegen: van een 5,4 naar een 5,6. Vooral kleinere, nieuwe spelers scoren hoog: De Unie, Pure Energie en Qurrent halen allemaal een tien.
Maar volgens de Consumentenbond, Natuur& Milieu, Greenpeace en Wise vergroent de markt als geheel te traag om de klimaatafspraken te halen die Nederland in Parijs heeft gemaakt. Daarvoor zullen ook de andere leveranciers versneld moeten overschakelen naar meer groene stroom, bijvoorbeeld uit wind en zon.

Wachten op privacy instellingen...