Video

'Onkruidoorlog' in Vierlingsbeek: de pastoor is vertrokken, maar wie maait nu het gras?

18 oktober 2016 om 19:38 • Aangepast 21 november 2020 om 06:49
nl
Het ziet er niet uit: het hofje rondom de kerk in Vierlingsbeek wordt overwoekerd door onkruid. De kerk in Vierlingsbeek wordt al een jaar niet meer gebruikt en daarmee is het onderhoud ook gestopt. Een schande, vindt de buurt.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

"Ik kijk maar de andere kant op, zodat ik het niet zie. Want het ziet er gewoon triest uit als je hier langsfietst", verzucht Wil Rouwens. "De kerk had gewoon open moeten blijven, dan waren er vast mensen geweest die het onderhoud hadden willen aanpakken."
Het is een verhaal dat in veel kleine kernen zou kunnen spelen: de supermarkt, de bieb en de kerk sluiten en het dorp blijft zitten met grote, onhandige gebouwen die onderhouden moeten worden. Wie moet daar verantwoordelijkheid voor nemen?
Onkruid tot je heupenNa het overlijden van de laatste tuinman heeft Rouwens zelf het gras bij de sacristie van de Sint-Laurentiuskerk nog gemaaid. Maar toen het bisdom besloot de kerk te sluiten, had Rouwens er geen zin meer in. "Dan hoeft het van mij niet meer."
Sindsdien staat het onkruid tot je heupen zo hoog in Vierlingsbeek. Dat is veel mensen in het dorp een doorn in het oog. "Het gaat maar om onkruid, maar dan nog vind ik dat het er hier gewoon netjes bij moet liggen", zegt een vrouw.

Wachten op privacy instellingen...

Brief parochie"We moeten er gewoon samen met de dorpsraad de schouders onder zetten. En eens een keer iets gaan doen, in plaats van al dat praten", meent een ondernemer tegenover de kerk. De dorpsraad zou niet openstaan voor eigen initiatieven, maar dat komt volgens de penningmeester omdat er een brief naar de parochie is gestuurd. "Daarom vragen we nu even een pas op de plaats om te kijken wat de parochie zegt. Als dat niks wordt, zien we wel weer verder."
De parochie Maria Moeder van de Kerk buigt zich nog over de brief. Dus wie de schoffel uiteindelijk op gaat pakken, blijft nog even onduidelijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.