Video

Twee Brabantse bedrijven gekozen tot Nationale Iconen van 2016

18 oktober 2016 om 22:25 • Aangepast 21 november 2020 om 06:49
nl
Lighthouse van het Veldhovense ASML en Groasis uit Steenbergen zijn dinsdagavond in De Wereld Draait Door bekroond tot Nationale Iconen van 2016. Dat maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken vanavond in het tv-programma bekend.
Profielfoto van Bell Stephen
Geschreven door
Bell Stephen

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de grootste innovaties die bijdragen aan het oplossen van de grote problemen in de wereld als energie-, water- en voedselvoorziening.

Wachten op privacy instellingen...

Het Lighthouse project van ASML maakt kankerdiagnostiek goedkoper en vrij van radioactief afval. Groasis heeft de Growboxx ontwikkeld om verwoestijning tegen te gaan door planten en bomen te laten groeien met negentig procent minder water. Dat gebeurt met een bak waarin het regenwater en condens vanuit de lucht wordt opgeslagen en die beschermt tegen temperatuurwisselingen. In 2010 werd de Groasis Waterboxx al door het Amerikaanse tijdschrift Popular Science uitgeroepen tot beste uitvinding van het jaar.
DankbaarPieter Hoff is al sinds 2003 bezig met het concept van de Waterboxx. "Ik kijk met een enorm gevoel van dankbaarheid en blijdschap terug naar de prijsuitreiking. Hiermee kom je gemakkelijker binnen en wordt je als volwaardig aangezien. Mensen weten het nu: dit moet goed zijn."
Hoff vindt het heel waardevol dat zijn bedrijf door deze prijsuitreiking in één adem wordt genoemd met ASML. "Die verbinding gaat natuurlijk veel steun voor ons betekenen en daarnaast gaat het ministerie helpen, dus deuren gaan gemakkelijker open. Ik denk dat we er veel vruchten van zullen krijgen, om het maar even in boomtermen te zeggen."
Drie winnaarsIn september waren de tien finalisten van de verkiezing bekend gemaakt, waaruit een jury nu drie winnaars koos. Behalve de twee Brabantse bedrijven won ook REDstack uit Sneek een prijs. Dat bedrijf bedacht een manier om energie op te wekken uit het verschil in het zoutgehalte van zout en zoet water.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken maakte de winnaars bekend in het programma De Wereld Draait Door. Bewindslieden uit het kabinet gaan als ambassadeurs de projecten ondersteunen. Dat biedt toegang tot een groot netwerk in binnen- en buitenland.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.