Een boom uit een doos: Groasis gekozen tot Nationaal Icoon

19 oktober 2016 om 09:33 • Aangepast 21 november 2020 om 06:48
nl
Groasis Ecological Water Saving Technology in Steenbergen werd dinsdagavond geëerd tot Nationaal Icoon in het programma De Wereld Draait Door. Het bedrijf bedacht de Growboxx, waarmee het makkelijker moet worden om bomen te kweken in droge gebieden.
Profielfoto van Houterman Karlijn
Geschreven door
Houterman Karlijn

"Het was zo spannend", zegt Celine van Haaften. Ze is één van de drie mensen die bij Groasis op het kantoor in Steenbergen werkt. "We zijn zo'n klein bedrijf, dan is het geweldig dat we naast zo'n grote jongen als ASML kunnen winnen."  
Ze waren al even genomineerd, maar hadden geen idee dat ze ook daadwerkelijk zouden winnen. Toen minister Henk Kamp van Economische Zaken hun naam uitsprak, was dat dan ook één grote verassing. "Echt helemaal geweldig, we zijn hartstikke blij. Maar al zouden we niet winnen, waren we trots. De rest heeft ook zo veel moois bedacht."
Wereldproblemen oplossenOm Nationaal Icoon te worden, moet je baanbrekend zijn, legt minister Kamp uit. "Je helpt problemen in de wereld oplossen."
LEES OOK: Twee Brabantse bedrijven gekozen tot Nationale Iconen van 2016
De Growboxx doet dat volgens Kamp. "Armoede, voedseltekort en dorre gronden zijn een levensgroot probleem. En Pieter Hoff van de Growboxx heeft een totaalconcept gemaakt waarmee de lokale bevolking uit de voeten kan."
Slimme emmerDe box kun je zien als een 'waterdichte slimme emmer', legt Van Haaften uit. "In de papieren box doe je 16 liter water. Na negen maanden heeft de boom het nét overleefd en zijn de wortels groot genoeg om zelf hun water te vinden. Met druppelirrigatie worden bomen lui, maar door onze manier kunnen ze na negen maanden zelf overleven."
Eén miljoen boxen naar MexicoTwee maanden geleden heeft het bedrijf uit Steenbergen hun eerste grote order binnen gekregen van deze Growboxx. "Er gaan binnenkort één miljoen boxen naar Mexico. Maar we handelen eigenlijk met alle landen waar watertekort is."

Wachten op privacy instellingen...

Doordat het bedrijf nu Nationaal Icoon is geworden, krijgen ze van de overheid een bewindspersoon. Kamp: "Die gaat samen met hen aan het werk. Ze helpen het bedrijf bijvoorbeeld bij buitenlandbezoeken en financieringsmogelijkheden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.