Laatste kans voor onmogelijke liefde tussen tbs’ers John en Marcel

19 oktober 2016 om 13:01
nl
"Hun relatie is hun enige perspectief." Dit zegt de advocaat van tbs’er John (47). John verblijft op de longstayafdeling van de gevangenis in Vught, maar hij wil worden overgeplaatst naar de tbs-kliniek in het dorp Zeeland. Daar zit namelijk zijn man Marcel (45). "Samen zijn op één locatie is voor de twee de enige kans om hun relatie in stand te houden", zegt de advocaat van John, Jos Willemsen.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Donderdag vraagt hij daarom in een kort geding voor de rechtbank in Arnhem om overplaatsing van zijn cliënt naar de longstay-afdeling in Zeeland. John en Marcel trouwden vorig jaar op 7 december in de tbs-kliniek. “Sindsdien hebben ze elkaar nog één keer gezien”, vertelt Willemsen. “Het ging toen over het verzoek van John om overplaatsing naar Zeeland.”
De longstayafdeling in Vught gaat dicht en dat leek voor John en Marcel de oplossing. De helft van de tbs’ers in Vught verhuist naar Zeeland, de andere helft naar Nijmegen. John gaf aan naar Zeeland te willen. Maar het verzoek werd niet ingewilligd. De Pompestichting, waar de longstayafdelingen onder vallen, wil voor de rechtszaak donderdag niet ingaan op de zaak.
Geen verlof"Het regime waar zowel John als Marcel onder vallen, is niet gericht op behandeling. Althans niet met het oog op terugkeer in de samenleving”, legt de advocaat uit. Waarom zijn cliënt vastzit, wil hij verder niet toelichten.
“Bewoners van een longstayafdeling mogen niet op verlof, niet begeleid en niet onbegeleid”, gaat Willemsen verder. “Vervoer van een van de twee naar de andere locatie is bovendien duur. Wordt het verzoek van mijn cliënt niet ingewilligd dan is de kans dus heel klein dat hij zijn man nog eens ziet.”
Van elkaar gescheidenJohn zit al sinds 1992 in een tbs-kliniek en sinds 2004 op een longstayafdeling. In 2006 leerde hij Marcel binnen een kliniek kennen. Tussen 2011 en 2013 werd het contact tussen de twee volgens advocaat Willemsen hechter. Ze zaten toen samen op één locatie in Vught. Maar daarna werden ze van elkaar gescheiden.
Het niet overplaatsen van John naar Zeeland is volgens advocaat Willemsen ‘een schending van het recht op familieleven’. Een recht dat ook geldt voor gedetineerden. De advocaat beroept zich hierbij op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Serieuze zaakOp de uitkomst van het kort geding wil de advocaat niet vooruitlopen. “Maar ik vertrouw erop dat de rechter het verzoek serieus bekijkt”, zegt hij. “John en Marcel hebben elkaar en hun relatie. Het is voor hen een serieuze zaak. Hun enige kans op perspectief.”  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.