Miranda van Kralingen gaat zingend verder maar niet bij Opera Zuid

19 oktober 2016 om 15:01
nl
Miranda van Kralingen neemt afscheid als artistiek leider van Opera Zuid. Van Kralingen heeft 12,5 jaar bij het operagezelschap gewerkt en wil zich nu weer richten op haar loopbaan als zangeres. Ook gaat ze lesgeven bij de Fontys-Hogeschool in Tilburg.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Opera Zuid kreeg dit jaar een kritische beoordeling van de Raad voor Cultuur. De Raad vond dat het gezelschap de plannen voor de komende jaren moest herschrijven om in aanmerking te komen voor subsidie. Het nieuwe plan van Opera Zuid ligt inmiddels klaar. Het moet voor 1 november worden ingeleverd.
Kritisch rapport Volgens Van Kralingen heeft haar afscheid niets met dit kritische trapport te maken. Ze had haar plan om weer meer als zangeres te gaan doen al aangekondigd bij Opera Zuid voor het rapport van de Raad voor Cultuur verscheen.
In de tijd dat Miranda van Kralingen bij Opera Zuid werkte, heeft ze zich vooral ingespannnen voor jonge Nederlandse zangers en zangeressen. Ze probeerde jong talent voor een langere tijd bij het gezelschap te betrekken.
De kleinste Opera Zuid is de kleinste van de drie gesubsidieerde operagezelschappen in Nederland. De organisatie is gevestigd in Maastricht en wordt gesteund door de provincies Limburg en Brabant. Haar inspanningen om het gezelschap zelfstandig te laten voortbestaan, kostten Van Kralingen veel van haar tijd.
De Nederlandse zangeres vecht hard tegen het elitaire karakter dat opera soms nog heeft. Graag duidt ze haar werk aan als 'soapera': 'Verhalen die van alle tijden zijn met mooie muziek!'. Ze heeft een paar keer meegezongen in opera's van haar eigen gezelschap. Voor haar afscheid zingt ze de rol van Marcellina in 'Le Nozze di Figaro' (premiére 12 november).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.