GGz-instelling vreest miljoen aan 'onbetaalbare' salariskosten

19 oktober 2016 om 17:16
nl
GGz Breburg vreest in geldnood te komen omdat de instelling een verpleegkundige toch vijf jaar aan onregelmatigheidstoeslag (ORT) over haar vakantiedagen moet betalen. De kantonrechter in Breda stelde de werkneemster woensdag in het gelijk. Terecht, stelt vakbond NU’91. “Ze kunnen het gewoon betalen.”
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

De uitspraak is een zorgenpost voor GGz Breburg, dat naar eigen zeggen vreest dat ook andere medewerkers naar de rechter stappen voor compensatie. In dat geval schat GGz Breburg de extra salariskosten op één miljoen euro, een bedrag waarvan de instelling claimt dat ze het niet kan betalen. Dat verweer is woensdag door de rechter verworpen.
Vakbond NU’91 staat de verpleegkundige bij in de zaak. “In de wet staat dat medewerkers die regelmatig ORT-diensten draaien recht hebben op toeslag tijdens verlof”, aldus een woordvoerder. De vakbond heeft meerdere soortgelijke rechtszaken afgerond. “De tendens is dat alles is ons voordeel wordt uitgesproken.”

‘Onrealistisch’
Het verweer van GGz Breburg noemt NU’91 ‘begrijpelijk, maar onrealistisch’. “We horen dat bij elke soortgelijke rechtszaak, maar in vrijwel elk geval kunnen zorginstellingen de extra ORT-kosten alsnog betalen. Dat is in dit geval niet anders, denken wij. Mocht dat niet zo zijn dan was het argument van de instelling wel gegrond bevonden door de rechtbank.”

Inhoudelijk wil GGz Breburg niet op de zaak reageren. “Wat er in de rechtszaal vanuit onze kant gezegd is, staat nog steeds overeind”, aldus een woordvoerder van de instelling. GGz Breburg wil mogelijk in hoger beroep gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.