Mestverwerker Asten krijgt geen boete voor massale vissterfte Aa

19 oktober 2016 om 17:49
nl
Sjef Swinkels, de eigenaar van mestverwerker Eraspo in Asten, hoeft geen boete te betalen voor het veroorzaken van de massale vissterfte in de Aa. Dit heeft waterschap Aa en Maas besloten.
Profielfoto van Cnossen Maaike
Geschreven door
Cnossen Maaike

Swinkels hoeft niet te betalen omdat hij 'allerlei maatregelen heeft getroffen om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen'. Dit laat een woordvoerder van waterschap Aa en Maas weten. De waterkwaliteit was snel weer hersteld en daarom laat waterschap het hierbij.
LEES OOK: Massale vissterfte in Aa: 200 kilo vis geruimd, geen andere dieren aangetroffen
Honderdduizend dode vissenIn de Aa tussen Asten en Helmond lagen eind augustus ongeveer honderdduizend dode vissen en andere waterdieren. Het mestverwerkingsbedrijf van Swinkels bleek verantwoordelijk. In zijn luchtwasser zat een lek, waardoor er schadelijke stoffen in de rivier terechtkwamen.
In een luchtwasser worden de dampen van de mest opgevangen en de schadelijke stoffen eruit gehaald. In de lucht die de luchtwasser uitstoot, zit condens en die condens komt in het oppervlaktewater. Die lucht mag dus niet verontreinigd zijn als het uit de luchtwasser komt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.