Video

Eerst de Russen, toen de hagel: het was een rampjaar voor appeltelers

19 oktober 2016 om 19:53 • Aangepast 21 november 2020 om 06:47
nl
Winst zit er dit jaar niet in voor appel- en perentelers in Brabant. Sinds Rusland zijn grenzen op slot gooide voor Nederlands fruit, viel voor de appeltelers 30-40 procent van de export weg. Daar komt in Zuidoost Brabant nog een andere schadepost bij: de hagel. Hele oogsten halen als gevolg daarvan niet eens de veiling.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Voor Rik Jurrius uit Helmond zat er niets anders op dan zijn appels naar de sapfabriek te brengen. De veiling wilde ze niet. Een deel heeft hij achtergehouden voor verkoop aan huis. "Het zijn appels met een vlekje, ze zien er minder mooi uit, maar de smaak is prima." Zo brengen zijn appels tenministe nog iets op.

Wachten op privacy instellingen...

Concurrentie uit PolenNet als veel van zijn collegatelers moet Jurrius zijn appels onder de kostprijs verkopen. Zelfs als hij ze naar de sapfabriek brengt. Concurrentie uit Polen speelt daarin ook mee. Jurrius: "De Russische boycot geldt ook voor Polen, dus dat land moest op zoek naar nieuwe afzetgebieden.
Zo komen Poolse appels nu ook hier terecht. Omdat er in Polen tegen een veel lagere prijs gewerkt wordt, zijn die appels veel goedkoper."  Rik Jurrius noemt 2016 een rampjaar. "Maar dat heeft in mijn geval vooral te maken met de hagelschade. Ik ben wel verzekerd, maar dat beperkt zich tot de kostprijs, dus winst is er niet."
Nederlandse peren populair in DuitslandEen lichtpuntje is er dankzij de perenoogst. "Peren zijn veel minder gevoelig voor hagel. Bovendien doen onze peren het heel goed in Duitsland, dus na het wegvallen van Rusland kunnen we daar naartoe met onze perenoogst."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.