Kankerverwekkende stoffen op sportvelden in Eindhoven en Oss

20 oktober 2016 om 00:29
nl
De rubberkorrels op de kunstgrasvelden in de regio Eindhoven en Oss bevatten hoge concentraties kankerverwekkende stoffen. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse onderzoeksinstituut TüV.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

Het instituut onderzocht op verzoek van Studio 040 in Eindhoven en D-TV in Oss de korrels van de voetbalvelden van Unitas en Wodan in Eindhoven en het Cruyff Court in Geldrop. Ook in Oss bleken monsters van enkele amateurvelden schadelijke stoffen te bevatten.
FC OssIn de onderzochte monsters was sprake van hoge concentraties PAK's: kankerverwekkende 'polycyclische aromatische koolwaterstoffen'. Alleen het monster van het veld van FC Oss bevatte helemaal geen schadelijke stoffen. De gemeenten Eindhoven en Geldrop-Mierlo hebben de onderzoeksresultaten in bezit.
ZemblaOnlangs bleek uit in een uitzending van Zembla dat het rubbergranulaat dat gebruikt wordt op de kunstgrasvelden niet voldoet aan de nieuwste Europese normen .
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is na overleg met de KNVB en gemeenten een onderzoek gestart. Het RIVM neemt monsters nemen bij vijftig tot honderd velden en komt voor het eind van het jaar met de resultaten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.