Video

'Cowboy' Grad Damen die vuurwapens op politie richtte tijdens inval woonwagen hoeft cel niet meer in

20 oktober 2016 om 16:00
nl
De 41-jarige Grad Damen die eerder dit jaar op een woonwagenkamp in Breda werd neergeschoten door een arrestatieteam, hoeft de cel niet in. Dat heeft de rechter in Breda donderdagmiddag besloten. De rechtbank gelooft dat Damen dacht dat hij werd overvallen door criminelen, omdat hij niet kon zien dat het om een arrestatieteam ging.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

Hoewel de Bredanaar dus niet vervolgd wordt voor bedreiging van politie, is hij wél veroordeeld voor het bezit van een pistool en een revolver. Voor het wapenbezit heeft Damen een gevangenisstraf van zes maanden gekregen (waarvan drie maanden voorwaardelijk), maar die celstraf heeft hij al uitgezeten in voorarrest en dus blijft hij op vrije voeten.
Justitie eiste vijftien maanden gevangenisstraf tegen de Bredanaar. De neergeschoten Damen is de vader van NAC-speler Grad Damen. Hij is ook spelersmakelaar én de neef van zanger Grad Damen. De 41-jarige Bredanaar was donderdag zichtbaar opgelucht na het vonnis van de rechtbank. "Nu kan ik eindelijk door met mijn leven."
‘Hij stond erbij als een cowboy’Halverwege april stormde een arrestatieteam Damens woonwagen binnen aan de Pietersberg in Breda. Politiekogels troffen zijn handen, elleboog en wang. Het arrestatieteam viel binnen omdat uit onderzoek van de politie bleek dat Damen twee vuurwapens had. Sterker nog, Damen had die wapens in beide handen toen de politie zijn woonwagen binnenviel.  
Zie ook: Neergeschoten Grad Damen (41) in Breda richtte twee vuurwapens op arrestatieteam
Hij stond erbij als een ‘cowboy’, vertelde een lid van het arrestatieteam twee weken geleden in de rechtbank. Naar eigen zeggen greep Damen naar zijn wapens omdat hij dacht dat hij werd aangevallen. De wapens zou hij wel vaker bij zich dragen omdat hij door onbekenden werd gevolgd.
‘Ik heb alleen verstand van wapens op de kermis’"Ze riepen wel 'politie, politie', maar ik twijfelde of het agenten waren”, aldus de Bredanaar. Om die reden wilde Damen vrijgesproken worden van het bedreigen van het arrestatieteam. Donderdag besloot de rechter Damen niet te vervolgen voor bedreiging.
Damen en zijn advocaat erkenden wel dat er sprake was van wapenbezit. Damen probeerde dat twee weken geleden voor de rechter te relativeren. Hij claimde dat hij niet wist hoe zijn pistool en revolver werkten. "Ik heb alleen verstand van die op de kermis", zo legde hij zijn onkunde de rechter uit.
Revalidatie en emotionele schadeDamen is in juli vrijgelaten om te revalideren. Eerder maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend dat de agenten die op hem schoten niet strafrechtelijk worden vervolgd. De leden van het arrestatieteam willen van Damen nog altijd een vergoeding voor de opgelopen emotionele schade. Een politieman heeft bij de inval een gehoorbeschadiging opgelopen. Over die vergoeding is nog geen duidelijkheid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.