Documentaire De laatste cultheld van Willem II: ‘Lekker mezelf gebleven’

20 oktober 2016 om 19:42 • Aangepast 21 november 2020 om 06:45
nl
Arjan Swinkels was donderdag voor even terug bij Willem II. De verdediger is al enkele jaren weg uit Tilburg, maar keerde even terug om de voorpremière van de documentaire over hem te bekijken. Na het zien van ‘De laatste cultheld van Willem II’ is hij tevreden. “Voor mij is het geslaagd.”
Profielfoto van Eijkhout Fabian
Geschreven door
Eijkhout Fabian

De documentaire van FOX Sports wordt zondagavond om 21:00 uur uitgezonden, Swinkels keek donderdag al naar ‘zijn’ beelden. “Het is leuk. Ze hebben het op een manier neergezet dat alle mooie en belangrijke momenten die ik heb meegemaakt bij Willem II daarin verwerkt zijn.”

Wachten op privacy instellingen...

CultheldDe uit Moergestel afkomstige Swinkels groeide bij Willem II uit tot cultheld. De verdediger doorliep de jeugdopleiding en speelde meer dan 150 wedstrijden in het eerste elftal. “Maar ik heb mezelf nooit als cultheld gezien. Zo’n naam wordt vaker aan je gegeven dan dat je dat zelf doet. Voor mij was het vanzelfsprekend hoe ik me gedroeg en hoe ik me naar buiten heb gepresenteerd. Dat mensen mij dat stempel dan geven, dat is alleen maar mooi en fijn.”
“Maar ik voel me geen cultheld”, vervolgt Swinkels, die wel weet dat fans hem zo zien. “Ik was me er wel van bewust, maar het veranderde niets voor mij. Ik ben gewoon lekker mezelf gebleven.”

Wachten op privacy instellingen...

‘Koesteren en bewaren’“Dat ze mij benaderde voor de documentaire was onverwacht, maar wel heel leuk”, zegt Swinkels eerlijk. Voor later kan het bovendien nog wel eens handig zijn. “Ik ben niet zo van het opscheppen over dit soort dingetjes. Maar mocht mijn zoontje gaan voetballen en hij denkt dat hij beter is dan ik ben, dan heb ik in ieder geval iets achter de hand om te laten zien dat ik ook goede dingen gedaan heb.”
Geen terugkeer bij Willem IIAfgelopen zomer moest Swinkels vertrekken bij Roda JC, zelf hoopte hij op een terugkeer naar Tilburg. “Ik heb ze gebeld en gezegd dat er andere dingen spelen, maar dat ik het liefste bij Willem II wil voetballen. Er is intern overleg geweest en daaruit is gebleken dat men het besluit heeft genomen dat ik op dat moment niet in de plannen van Willem II voor zou komen. Daarmee was de optie meteen weg.”
Na het wegvallen van Willem II als optie trok Swinkels naar Beerschot Wilrijk. De Belgische club is actief op het derde niveau in België. Of de 32-jarige Brabander ooit nog terugkeert als speler bij Willem II? "Terug naar Willem II en terug naar de Eredivisie, de kans wordt steeds kleiner. Zeg nooit nooit, maar het is nu niet echt realistisch meer."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.