'Moslima met hoofddoekje heeft evenveel met bevrijding te maken als smurf'

21 oktober 2016 om 01:25
nl
De organisatie van de Lichtjesroute in Eindhoven is mans genoeg om zelf te bepalen of een moslima met hoofddoekje in deze traditie past. Burgemeester en wethouders antwoorden dit op vragen van de raadsfractie van de LPF. Deze partij vindt dat een moslima met hoofddoekje niet thuishoort in de Lichtjesroute, waarmee elk jaar in Eindhoven het eind van de Tweede Wereldoorlog wordt gevierd.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Volgens B en W zijn er wel meer ornamenten die geen link hebben met de bevrijding. Ze wijzen onder meer op het Smurfendorp aan het Hendrik de Keyzerplein, dat al jaren één van de trekpleisters van de Lichtjesroute is.
'Goede handen'Het Eindhovense college wil zich niet met de opzet van de Lichtjesroute bemoeien. “Het is de verantwoordelijkheid van de organisatie om de inhoud van deze prachtige traditie vorm te geven”, aldus B en W, dat van mening is dat dit bij haar in goede handen is.
Overigens is het idee van een afbeelding van een moslima afkomstig van het Overleg Allochtonen en Autochtonen (OVVA). De organisatie van de Lichtjesroute staat er positief tegenover, maar het voorstel van OVVA kwam te laat om er dit jaar nog iets mee te doen.
ZIE OOK: LPF verzet zich tegen moslima-ornament in Lichtjesroute: 'ongepast'
'Terreur en antisemitisme'Volgens de LPF heeft de islam helemaal niets met vrijheid te maken, maar wel met onderdrukking, terreur en antisemitisme. “Dit hebben we in Europa aan den lijve kunnen ondervinden afgelopen zomer.
Vele doden en gewonden zijn er toen gevallen door terreuraanslagen uit naam van Allah”, zo staat er in de raadsvragen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.