Video

Wat maakt NXP in Eindhoven 35 miljard dollar waard?

21 oktober 2016 om 14:22
nl
In de financiële wereld wordt er druk gespeculeerd over de overname van de Eindhovense computerchipmaker NXP. De Amerikaanse branchegenoot Qualcomm zou bereid zijn er bijna 35 miljard dollar voor op tafel te leggen. Maar wat maakt NXP zo veel waard?
Profielfoto van Cartens Raoul
Geschreven door
Cartens Raoul

NXP - het voormalige Philips Semiconductors dat in 2006 verzelfstandigde - is zelf ook al een tijdje op overnamepad. Zo werd in maart vorig jaar het Amerikaanse bedrijf Freescale overgenomen, dat vooral computerchips voor de automobielindustrie maakt.
Kip met de gouden eierenNXP leverde daarvoor zelf ook al aan de automobielindustrie, maar werd door het inlijven van Freescale ineens een veel grotere speler in deze markt. Het Eindhovense bedrijf legde bijna 12 miljard euro op tafel voor Freescale en het lijkt erop NXP daarmee de 'kip met de gouden eieren' heeft binnen gehaald.
In auto's, vrachtwagens en motoren worden steeds meer computerchips gestopt. De ontwikkeling van de zelfrijdende auto of vrachtwagen heeft dit zelfs in een stroomversnelling gebracht. Grote chipproducenten in Amerika willen voorkomen dat ze deze boot missen, ook omdat er in China een zelfde ontwikkeling gaande is.
Texas InstrumentsDit is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom Qualcomm zo veel geld op tafel wil leggen voor NXP in Eindhoven. Ook een ander Amerikaans bedrijf Texas Instruments zou op de loer liggen. Volgende week presenteert NXP zijn derde kwartaalcijfers. De financiële wereld hoopt dan op meer details over de overnamegesprekken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.